Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(A.A) Global Economic Research LLC Yönetim Kurulu Başkanı Elias Karakitsos, ''Yunanistan'ın seçimler sonrasında Euro bölgesinden çıkma olasılığı son derece yüksek. Mevcut siyasal ortam her tür yol kazasının ortaya çıkmasına elverişli'' dedi.

Kurumsal yatırımcılar için ABD, Avrupa ve Japonya'nın finansal pazarları hakkında araştırma yapan Global Economic Research LLC Yönetim Kurulu Başkanı Elias Karakitsos, AA muhabirine, Yunanistan'daki son gelişmeleri değerlendirdi.

Yunanistan'daki seçimlerin ortaya çıkardığı 7 partili parlamentoyu yorumlayan Karakitsos, ''Yunan halkı seçimlerde açık bir mesaj verdi. Halkın kemer sıkma politikalarına artık dayanacak gücü yok'' diye konuştu.

Yine de, seçim sonuçlarının Yunan halkının Euro'dan çıkmak istediği yönünde bir mesaj olarak algılanmaması gerektiğini savunan Karakitsos, ''Euro'dan çıkma mesajının veren halk değil, birbirleriyle çelişen mesajlar veren politikacılar'' dedi.

Kendisi de Yunan asıllı olan Karakitsos, yüzde 17'ye yakın bir oyla ikinci güç haline gelen Syriza (Radikal Sol İttifak) haricinde parlamentodaki diğer siyasi partilerin ''kemer sıkma tedbirlerini yeniden görüşmek'' ve ''Troyka'ya yeni bir isim bulmak'' konusunda daha istekli olduğunu hatırlattı.

''Kemer sıkma karşıtı taleplerin Fransa'da François Hollande'ın zaferinden sonra artacağı'' öngörüsünde bulunan Karakitsos, ''Avrupa'da birçok lider mali disiplinin yanı sıra büyümenin artırılması amacıyla şu anda Hollande'ın etrafında toplanmaya başladı bile'' görüşünü dile getirdi.

-Almanya'dan artık finansal destek olmayacak-

Almanya'nın kemer sıkma tedbirlerinin uygulanmasından geri adım atmak zorunda kalacağını, fakat, Alman halkının da taleplerine kulak vererek artık kurtarma fonlarına para akışını keseceğini iddia eden Karakitsos, ''Berlin'in kemer sıkma tedbirlerinin hafifletilmesi yönündeki taleplere kulak vereceğini düşünüyorum. Fakat artık finansal katkıda bulunmayacak. Bu durumda Avrupa Birliği bütçesinin ve Avrupa Yatırım Bankası'nın proje finansmanı açısından önemi artacak. Yunanistan'ın bu kaynaklardan yaklaşık 15 milyar Euro tutarında bir teknik yardım alarak büyüme artırıcı projelere aktarabilir. Yakın gelecekte kemer sıkma tedbirlerinin hedeflerinin de değişeceğini düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

Karakitsos, şunları kaydetti:

''Finansal piyasalar belirsizlikten hiç hoşnut değil. Yunanistan'da siyasal partilerin bir araya gelerek yeni bir hükümet oluşturabilme olasılığı yüzde 50'nin altında. Ülkenin iki büyük sağ partisi, sol oluşumları milli birlik ve beraberliğe katkıda bulunmayıp hükümet kurulmasına engel olmakla suçlayacak. Bu şekilde bir sonraki seçimde sol partilere halkın verdiği desteğin azaltılması hedeflenecek. Önümüzdeki süreçte solda farklı taleplerin de ortaya çıkması sonucu bölünmeler de görülecektir.''