Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar Nisan ayında bu yılın en yavaş artışını gerçekleştirdi. Bu durum, mevsim normallerinden daha ılık geçen hava koşulları ve Paskalya öncesi alışveişin tüketicilerin mağazalara önceki ay gitmesine neden olduğunu gösteriyor.

Mart ayında yüzde 0.7 artan perakende satışlar, Nisan ayında yüzde 0.1'lik bir artış gösterdi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre de perakende satışların Nisan ayında yüzde 0.1 artması bekleniyordu.

İnşaat materyalleri, giyim-kuşam ve büyük mağazalar gibi kategorilerde Nisan ayında, 2012 yılın ilk çeyreğinde rekor düzeyde ılık geçen hava koşullarının teşvik ettiği alışverişlerin azalmasının etkisi ile düşüşler oldu. İstihdamdaki zayıf artışlar da, tüketicilerin önceki aylardaki harcamalarını sürdürmesini muhtemelen güç hale getirdi.

Bank of America Corp.'un New York ofisi ekonomistlerinden Neil Dutta,"Tüketici tutunuyor" dedi ve "Temel faktör, hava koşullarının ne dereceye kadar etkili olduğu. Ancak verilerin ayrıntılarına bakıldığında, hava koşullarının etkili olduğu açık" değerlendirmesinde bulundu.