Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Yunanistan'da hükümetin kurulamaması ve ardından ülkede yeniden seçime gidileceğinin açıklanması ve Japonya'da makina siparişleri verisindeki düşüşten olumsuz etkileniyor. Asya hisse senetleri düşüşünü altıncı güne taşırken, emtia grubu düştü ve Japon yeni değer kaybetti. Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinde faiz Ekim 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:50'de yüzde 2.2 aşağıda seyrediyordu. Hong Kong Hang Seng Endeksi son altı ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) yüzde 0.2 geriledi. Altın ayı piyaasına girdi ve petrol New York'ta yüzde 1.4 geriledi. Yen dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek dolar başına 80.40 yen seviyesine indi. Japonya'da tahvil riski 7 Ekim'den bu yana en yüksek kapanışını yapmaya hazırlanıyor. 10 yıl vadeli Japon tahvillerinin faizi yüzde 0.83'e geriledi ve 2003'ten bu yana en düşük seviyesine çok yaklaştı.

Yunanistan, Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias'ın bir teknokrat hükümet kurulması konusunda siyasetçileri ikna edememesimin ardından yeni seçimlere gidecek. Bu durum, 240 milyar euroluk (306 milyar dolar) kurtarma paketi için gereken harcama kısıntıları üzerinde tehdit oluşturuyor. Japonya'da makina siparişleri Mart ayında yüzde 2.8 düştü ve Avustralya'da Tüketici Güveni bu yılın en düşük seviyesi yakınlarında kaldı. Bugün açıklanacak olan İngiltere işsizlik oranı verisinin ilk çeyrekte yükselerek 16 yılın zirvesine çıkması bekleniyor.

Sydney'de Russell Investment Group Asya Pasifik Bölgesi şef yatırım stratejisti Andrew Pease, "Avrupa'daki baskının artması ile birlikte, politika yapıcılar devreye girmeden önce, diğer bir mini kriz daha görülebilir ve henüz bu noktada değiliz" dedi ve "Asya'daki piyasalar ve ekonomiler ihracatın insafına kalmış durumda" değerlendirmesinde bulundu.