Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın yeniden seçmeye karar vermesinin, ülkenin eurodan çıkacağına ilişkin endişeleri derinleştirmesi ve Japonya'da makina siparişlerinin Mart'ta yüzde 2.8 düşmesi üzerine Japon hisseleri değer kaybetti. Topix Endeksi 6. gününü de ekside tamamladı.

Satışlarının yüzde 28'ini Avrupa'da kaydeden fotoğraf filmi üreticisi Konica Minolta Holdings Inc. yüzde 3.7 düştü. Japonya'nın en büyük makina üretisi Komatsu Ltd. yüzde 3.2 değer kaybetti. Hastana yönetimi hizmetleri sağlayıcısı Nichii Gakkan Co., operasyon kârlarının beklentinin altında kalması üzerine yüzde 12 düşüş kaydetti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.2 kayıpla 8,794.20 puana düştü. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yzüde 13 altında seyretti. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1.2 düşüşle 738.55 puana indi. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık 3 hisse geriledi.

Risk duyarlılığının arttığını, bunun da bir yandan Yunanistan'daki siyasi gelişmeleri takip eden yatırımcıların işini zorlaştırdığını belirten Japonya'nın 3 numaralı bankası Mizuho Trust&Banking Co.'nun Tokyo'daki stratejistlerinden Hitoshi Asaoka, risk beklentisine duyarlı olan döngüsel hisselerin kayıplara öncülük ettiğini söyledi.

Nikkei 225 Endeksi 27 Mart'ta kaydetmiş olduğu bu yılın zirvesinden Çin'in ekonomisindeki soğuma ve Avrupa'daki borç krizine ilişkin artan endişelerin etkisiyle yüzde 14 gevşedi. Japon hisselerindeki düşüş Topix Endeksi'ndeki hisselerin değerini, defter değerlerinin 0.88 katına geriletti. Bu oran S&P 500 hisselerinde 2.11 ve Stoxx Europe 600 hisselerinde 1.35 katı olarak seyrediyor.