Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz Aralık’ta başlayan ECB’nin 3 yıllık muazzam likidite enjeksiyonuna rağmen, İspanya tahvilleri momentum kaybetmeye devam ediyor. Bugün odak noktasında olan İspanya 2015 ve 2016 vadeli tahvil ihaleleri öncesi son duruma şöyle bir bakalım;

Bu sefer Avrupa Merkez Bankası desteği olmadan, Yunanistan’daki yüksek tansiyonlu siyasi kriz ve Euro’dan olası çıkış senaryolarıyla birlikte yatırımcıların periferik ülkelerde hızlı çıkışları ivme kazanıyor. ECB likidite enkejsiyonu sonrası görülen eğilim:  yabancı yatırımcılar sorunlu ülke tahvillerinde çıkışları ve bu tahvillere talep tarafında yerli bankaların yalnız kalışı. Diğer bir deyişle ECB likidite enkejsiyonu, Avrupa tahvil piyasasında bütünlüğü azaltıyor. Dolayısıyla LTRO’dan likidite yani bir anlamda cephane sağlayan İspanya ve İtalya bankalarının daha ne kadar tahvil alacağı veya elinde tahvil alacak fon varlığı olduğu esas sorun olarak göze çarpıyor.

Sığınak arayanların ilk durağı olan 10 yıllık Alman tahvil faizi % 1.50’in altında seyrediyor. Öte yandan risk algılamasındaki negatif anlamdaki baskı ile birlikte, İspanya 10 yıllıkları % 6.35 seviyelerinde ve  İspanya CDS’leri de 539 baz puanda.

Yunanistan krizinin bulaşıcılık etkisi bildiğimiz üzere sadece İspanyayla sınırlı değil.  İtalya 10 yıllık tahvil getirisi % 6 seviyelerine yaklaşırken, Belçika’da aynı vadeli tahvil faizi yaklaşık % 3.20 ve Fransa’da ise % 2.89 seviyesinde.

Son zamanlarda yeniden yapılanma sonucu yeni 10 yıllık Yunan tahvilleri de % 30’lara ulaşmış durumda. Borç traşlamasından sonra bile Yunan tahvillerinin değer kaybının sürdüğü görülüyor. Artan kaygılarla birlikte, bu hafta Yunanistan’da bankalardan toplam 1,2 milyar Euro tutarında mevduat çıkışlarını da not etmek lazım.

Bloomberg HT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberght.com