Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin yatırımcıları ABD varlıklarına kaçırmasıyla Çin'den Brezilya'ya birçok şirketin tahvil satışlarını iptal etmesi üzerine, dolar cinsinden borçlanma maliyetleri son 5 ayın en hızlı artışını kaydediyor.

Bankaların euro cinsinden faiz ödemelerini dolara çevirmek için ödediği 1 yıllık çapraz kur swapları 68 baz puana düşüşle, euro cinsinden bankalararası faizin altına geriledi ve 14 Aralık'tan bu yana en büyük 4 günlük kaybına işaret etti. Güney Kore wonu ve Güney Afrika randıyla dolar borçlanma maliyetleri son 3 ayın en yüksek düzeyine çıktı.

ABD doları taleplerindeki artış, Euro Bölgesi'ndeki siyasi çalkantıların bölge ekonomisi daha da yavaşlatacağı ve bankaları kredilerini azaltmaya iteceği endişelerinin de altını çiziyor. JP Morgan Chase&Co.'nun gelişen piyasalar borçlanma maliyetleri endeksinin 3 ayın zirvesine tırmanmasıyla, Çinli lüks otomobilcilerden China ZehngTong Auto Services Holdings Ltd. ve Baoxin Auto Group Ltd., dolar cinsinden tahvil satışlarını iptal etti.

Yeniden stresli bir döneme girildiğini belirten Londra'daki Societe Generale SA'nın gelişen piyasa stratejileri müdürü Benoit Anne, "Ancak henüz, Avrupa Merkez Bankası'nın Aralık'taki likidite desteğinin öncesindeki dolarla fonlama dönemi gibi bir noktada değiliz" dedi.