Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğindeki daralma ile birlikte, 2009 yılından bu yana ikinci kez resesyona girdi. Bu durum, Başbakan Mariano Rajoy üzerinde son 30 yılın en sert kemer sıkma tedbirlerini yumuşatması yönünde baskıların artmasına neden olacak.

İspanya'da gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) yılın ilk çeyreğinde geçen yılın son çeyreğine göre yüzde 0.3 daraldı. ekonomi 2011 yılının son çeyreğinde de yüzde 0.3 küçülmüştü. Öte yandan, ülkenin borçlanma maliyetleri, bugünkü tahvil ihaleleri sonrası yükseldi.

Yüzde 24'ün üzerindeki işsizlik oranını azaltmaya çalışan Rajoy hükümeti, tahvil faizlerindeki hızlı yükselişle mücadele etmek için vergi artışları ve harcama kısıntıları uyguluyor. İspanya ve Almanya tahvillerinin faizleri arasındaki fark, İspanya'da bankalarından kaynaklanan zararların kamu maliyesindeki tasarruflara ağır basacağı ve Yunanistan'ın eurodan olası çıkışının krizin yayılma riskini artıracağı endişeleri ile, euro döneminin rekor seviyesine çıktı.

Londra'da F&C Asset Management küresel strateji müdürü Ted Scott, "İspanya'nın stratejisi ağır ilerliyor, tepkisel ve yeni realiteyi istikrarlı bir şekilde anlatmada başarısız. Zira ekonomik hızlı bir şekilde kötüleşmekte" dedi ve "İspanya, yardım istemeden önce, muhtemelen bankalarda daha da para vermek zorunda kalacak" değerlendirmesinde bulundu.

İspanya'nın gösterge 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bugün yüzde 6.34'e yükseldi. bu kağıdın faizi Mart ayında yüzde 5'in altındaydıç Alman tahvilleri yerine aynı vadede İspanyol tahvilleri tutmak için yatırımcıların istediği ekstra faiz 489.7 baz puan seviyesindeydi