Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, Çin ekonomisinde yavaşlama endişeleri ve İspanyol bankalarının not indirimi sonrası düştü

Avrupa hisse senetleri, Çin ekonomisindeki yavaşlama işaretleri ve kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service'in İspanyol bankalarının notunu düşürmesi sonrası değer kaybetti. Gösterge endeks, bu hareketle birlikte, Eylül ayından bu yana en hızlı haftalık düşüşünü göstermeye yönlendi. ABD endeks vadeli kontratları fazla değişmezken, Asya hisse senetleri geriledi.

BHP Billiton Ltd. ve Rio Tinto Group, Çin'de büyümenin yavaşlamakta olduğu yolundaki işaretlerin ardından sırasıyla yüzde 2.7 ve yüzde 3.5 düştü. Banco Espirito Santo SA ve Bank of Ireland'ın her biri yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti. Makina şirketleri,  Caterpillar Inc.'nin satışların yavaşladığını açıklamasının ardından değer kaybetti.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.7 gerileyerek, Londra saati ile 08:38'de 240.03 puana indi ve haftalık kaybını yüzde 4.7'ye genişletti. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, dün endeksin son dört ayın en düşük seviyesine inmesinin ardından yüzde 0.2 yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 2.6'lık sert bir düşüş gerçekleştirdi.

Londra'da Capital Spreads traderı Nam Truong, "Yayılma korkuları, fırtınanın Avrupa üzerinde yoğunlaşması ile birlikte, piyasaları sarsıyor" dedi.

Gösterge endeks Stoxx 600 dün, Avrupa Merkez Bankası'nın bazı Yunan bankalarına kredi vermeyi geçici olarak durdurması ve Moody's'in İspanyol bankalarının notunu düşüreceği yolundaki söylentilerin etkisi ile düşmüştü.

Yunanistan'ın eurodan çıkmak durumunda kalabileceği endişeleri, küresel hisse sentlerinin değerini yaklaşık 4 trilyon dolar erimesine neden oldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, euroda kalma konusunda siyasi desteğin yetersiz kalabileceği endişelerine dikkat çekerek, Yunanistan'ın kredi notunu bir basamak düşürdü.