Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Nomura Holding Inc, yayımladığı raporda Yunanistan'ın Euro Bölgesi'ni terketmesi durumunda euronun dolar karşısında sekiz yıldan fazlasının düşüğüne, yen karşısından ise 2000 yılından beri en zayıf seviyesine gerileyebileceğini belirtti.

Jens Nordvig ve Geoffrey Kendrick'in de içinde olduğu stratejistler konuyla ilgili "Yunanistan'ın bölgeden çıkışı euro bölgesinin bankacılık sisteminde daha fazla istikrarsızlığa, bölge varlıkları risk primlerinde daha fazla artışa ve  dış sermaye akışında munzam kayba öncülük edebilir." açıklamasında bulundular. Stratejistlere göre Yunanistan'ın çıkışının ardından dolar ve yen sert piyasa tansiyonundan nasiplerini alacaklar. Dahası euronun değer kaybı ise ivme kazanacak.

Stratejistlere göre Yunanistan'ın bölgeden çıkması durumunda euro yılın ikinici yarısında zayıflayarak muhtemelen dolar karşısında 1.15 dolar ve 90 yene gerileyecek.

17 ülkenin para birimi olan euro, 16 ocak tarihinden beri en düşük seviye olan 1.2642 dolar seviyesini gördükten sonra yüzde 0.1 kayıpla Londra'da yerel saatle 101.6'da dolara geriledi. Euro, yen karşısında ise yüzde 0.2 kayıpla 100.48 yen oldu. En son Ekim 2000 tarihinde 90 yeni görmüştü.