Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sanayileşmiş ülkeler kulübü G-8 zirvesinde Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin çözümü konusunda ortak bir strateji bulunamamasının ardından Fransa ve Almanya liderlerinin konuyu görüşmek bir araya gelmeye hazırlanması Japon hisselerini kararsız bıraktı. Tokyo Borsası, kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi.

Satışlarının üçte birini Avrupa'da gerçekleştiren video oyunları konsolü üreticisi Nintendo Co. yüzde 1.8 değer kaybetti. Çip üreticisi Renesas Electronics Corp., Goldman Sachs Group Inc.'in, şirketin yatırım notunu düşürmesinin ardından rekor düşük seviyeye geriledi. Japonya'nın en büyük fabrika robotları üreticisi Fanuc Corp., üretimi destekleme planlarına yönelik haberin sonrasında yüzde 2.4 primlendi.

Topix Endeksi, kayıplar ve kazançlar arasında en azından 17 kez gidip gelmesinin ardından yüzde 0.1 kazançla 726.51 puana yükseldi. Endeks geçtiğimiz hafta yüzde 4.3 kayıpla Eylül'den bu yana en uzun süreli kayıp dönemine işaret etti. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.5 artışla 8,653.04 puana çıktı.

Avrupa'daki borç krizi için net bir çözüm yolunun bulunmasının çok önemli olduğunu söyleyen Pengana Capital Ltd.'ın portföy yöneticilerinden Tim Schroeders, bu noktaya kadar pekçok  yalancı baharın olmasından ötürü, insanların artık risk altına girmeden önce netlik aradığını belirtti.

Topix Endeksi, Çin'in ekonomik büyümesinin yavaşlaması ve Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerin etkisiyle 27 Mart'ta kaydetmiş olduğu bu yılın zirvesinden yüzde 17 geriledi. 6 Mayıs'taki seçimlerin ardından Yunanistan'daki hükümet krizi, ülkenin 240 milyar euroluk kurtarma yardımı karşılığında talep edilen kemer sıkma önlemlerini ve eurodaki geleceğini tehdit ediyor.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri bugün yüzde 0.5 yukarıda seyrediyor.