Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Dış piyasalarda gözler Almanya-Fransa zirvesinde

Dış piyasalarda gözler Almanya-Fransa zirvesinde

Uluslararası piyasalar, Alman ve Fransız bakanların görüşmesi öncesi alıcılı seyrediyor

Giriş: 21 Mayıs 2012, Pazartesi 14:25
Güncelleme: 22 Mayıs 2012, Salı 08:25

Uluslararası piyasalar, Avrupa borç krizini kontrol altına almaya yönelik yeni bir strateji için gerçekleştirilecek Almanya-Fransa bakanlarının görüşmesi öncesi alıcılı seyrediyor. Hisse sentleri eylül ayından bu yana en hızlı haftalık kaybını yaşadıktan sonra yükselirken, ABD endeks vadelileri yükseldi ve ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti. Emtia fiyatları, Çin'in büyümeyi desteklemek için para politikasını gevşeteceği beklentileri ile yukarı yönde hareket etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 06:55'te yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.8 yükseldi. 10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi üç baz puan yükselerek yüzde 1.76 ve gösterge Alman tahvillerinin faizi dört baz puanlık sıçramayla yüzde 1.46 oldu. Yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer yitirdi. 24 ham maddeyi içeren S&P GSCI Endeksi, petrolün yüzde 0.4 yükselerek varil başına 91.86 dolara çıkması ve bakırın yüzde 1.3 değer kazanması ile birlikte yüzde 0.3'lük bir çıkış gerçekleştirdi.

Almanya ve Fransa maliye bakanları 23 Mayıs'tai Avrupa Birliği zirvesi öncesi, bugün Berlin'de biraraya gelecek. Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği yolundaki endişeler, küresel hisse senetlerinin değerinde bu ay yaklaşık 4 trilyon dolarlık erimeye yol açtı. Çin Başbakanı wen Jiabao, haftasonu yaptığı konuşmada, ülkesinin ekonomik büyümeyi desteklemek için "proaktif maliye politikası ve temkinli para politikası" uygulaması gerektiğini söyledi.

Japonya'nın en büyük aracı kuruluşu Nomura Holdings Inc.,'nin Hong Kong ofisinden küresel hisse senedi trateji müdürü Michael Kurtz, "Yunanistan'ın eurdaon çıkması durumunda, yayılma korkusundan dolayı, hızlı ve bekleyişlere endeksli bir satış dalgası bekliyoruz" dedi ve "Bu durumda, diğer çevre ülkeler etrafında, daha büyük çaplı politika tepkileri olacak. Böyle bir negatif senaryonun görünüşte halihazırda fiyatlara yansımış olmasına karşın, önümüzdeki dört ila altı haftalık süreçte sonucun artan bir şekilde olumlu olacağına yönelik bekleyişer var" değerlendirmesinde bulundu.