Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Çin'in ekonomiye destek sağlayacağı yönünde işaretler vermesi ve Alman ve Fransız yetkilierin AB zivesi öncesi bairaraya gelmeleri ile birlikte değer kazandı. Bu hareket sonucu, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi son dört ayın en düşük seviyesinden yükseldi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek, New York saati ile 09:32'de 1,298.57 puana çıktı.

Philadelphia'da Janney Montgomery Scott LLC şef yatırım stratejisti Mark Luschini, "hisse senedi fiyatları aşırı satım durumunda" dedi ve "Avrupa'da bazı büyüme ile ilişkili inisiyatifleri bir araya getirmeye yönelik çabalardan kaynaklanacak daha olumlu bir ton, satış baskılarına mola vermeye yetecektir. Buna ek olarak, Çin'de yavaşlamanın teşvikleri getireceğine yönelik açıklamalar da küresel aktiviyeler için iyi olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Hisse senedi vadelileri, G-8 liderlerinin 19 Mayıs'ta, kamuoyu araştırmalarının Avrupa Birliği kurtarma paketi yandaşı ve karşıtı partilerin oy oranlarının birbirine yakın olduğunu gösterdiği Yunanistan'a euroda kalma çağrısında bulunmalarının ardından yükseldi. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble bugün Berlin'de, 23 Mayıs'ta Brüksel'de yapılacak olan AB liderler zirvesi öncesi, Fransa'da seçimler sonrası maliye bakanlığı görevini devralan Pierre Moscovici ile ilk kez 17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi euroyu görüşecek. Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun büyüme üzerinde daha fazla odaklanılacağı taahhüdü, hükümetin ekonomik yavaşlamaya yönelik mücadelesini artıracağı beklentilerini güçlendirdi.

ABD hisse senetlerinin değeri bu ay, Avrupa'daki borç krizine yönelik endişelerden dolayı yaklaşık 1 trilyon dolar eridi. Bu düşüşler, S&P 500 Endeksi'nin Nisan ayında gördüğü 4 ayın zirvesinden yüzde 8.7 gerilemesine neden oldu ve 2012 yılı kazancını yüzde 3'e daralttı.