Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD, diğer uluslararası istatistik kuruluşlarının yavaş büyüme tahminlerine katılarak Türkiye'nin bu yıl için ekonomik büyüme tahminini hükümetin yüzde 4'lük büyüme öngörüsünün altına çekti.

Paris merkezli OECD'nin bugün açıkladığı Yıllık Ekonomik Görünüm raporuna göre Gayri Safi Milli Hasılanın 2012 yılında yüzde 3.3, 2013 yılında ise yüzde 4.6 artış kaydetmesi bekleniyor.

Söz konusu tahmin geçtiğimiz yılın yüzde 8.5 büyümesinin ve Başbakan Tayyip  Erdoğan'ın tahmininin altında açıklanırken Standard & Poor'un tahmininin yüzde 2'lik, Uluslararası Para Fonu IMF'nin ise yüzde 2.3'lük üstünde yer alıyor.

OECD, Merkez Bankası ve hükümetin kredilere bağlı artan ve cari açığı ekim ayında GSYH'nin yüzde 11 ile rekor seviyeye çıkaran iç talebi azaltmaya yönelik adımları ile birlikte ekonominin 2011'in ikinci yarısında "önemli derecede yavaşladığını bildirdi.

OECD'ye göre Euro Bölgesi'ndeki belirsizliğin derinleşir, petrol fiyatlarının aşırı yükselir ya da ya da dengesizlikler üstündeki yatırımcı endişesi daha hassas hale gelirse risk primleri yükselebilir, dış fonlama daha zor hale gelebilir ve büyüme daha düşük gerçekleşebilir.