Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere’de bugün açıklanan nisan ayı TÜFE verileri beklentilerin altında gerçekleşti, tüketici fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 3 arttı, mart ayında bu rakam yüzde 3,5 seviyesindeydi. ABD’de 2. el konut satışlarının beklentiye paralel ve bir öncekinin üzerinde gerçekleşmesi gün boyu alıcılı olan Borsalara ivme kazandırdı.  Wall Street'te S&P 500 Endeksi'nde en büyük yükselişi finans hisseleri kaydetti. Endeks, New York saatiyle 12:59'da yüzde 0.6 artarak 1,323.45 puan oldu. Dow Jones ise yüzde 0.4'lük artışla 12,552.35 puan oldu.

Facebook hisseleri ise halka arzının 3. gününde yine düşüşünü sürdürdü. Hisselerdeki değer kaybı yüzde 3.6'yı buldu. Chicago'daki Harris Private Bank'ta şef yatırımcı olan Jack Ablin, piyasalarda iyi şeylerin de yaşandığını belirtti ve "Yatırımcılar ABD ekonomisini dikkate alırlasa piyasalardaki yükselişler sürebilir" ifadesini kullandı.

Bugün yurt içinde Merkez Bankası’ndan açıklanan mayıs ayı beklenti anketinde, yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 7,62’den yüzde 7,66’a, cari açık beklentisi 65.6 milyar dolardan 65.1 milyar dolara, yılsonu kur tahmini 1.7912 seviyesinden 1.8016 seviyesine, yıl sonu GSYH beklentisi ise yüzde 3,7’ye revize edildi. İMKB gün boyu yurt dışındaki yükselişlere temkinli davrandı, ABD’nin 2. el konut satışlarından sonra İMKB 56.600 seviyesinden hızla yükseldi.

YARIN NELER İZLENECEK?

Bugün altın fiyatları dolardaki yükselişle düştü. Comex'te Haziran teslim metal 1,581.30 dolardan işlem gördü.

Nükleer programının araştırılması konusunda Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran ile anlaşmaya varmasıyla petrol fiyatları da geriledi. Nymex'te emtia 91.71 dolardan işlem görürken Brent petrolün varil fiyatı da 108.76 dolar oldu.

Yarın Euro Bölgesi cari işlemler dengesi, ABD MBA mortgage başvuruları ve 1. el konut satışları verileri açıklanacak.  Euro Bölgesi kaynaklı gelişmeler endeksin yön ve ivme açısından önemli olacak.