Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), geçtiğimiz ay varlık alım programını genişletmesinin ardından bu hafta daha fazla parasal teşvik uygulamamaya karar verdi. Ekonomistler ise siyasi baskıların önümüzdeki çeyrekte parasal genişlemeye zorlayacağını düşünüyor.

BOJ varlık alım programını 40 trilyon yende, kredi programını ise 30 trilyonda bıraktı. Bloomberg'in anketine katılan 14 ekonomistin tahmini de bu yöndeydi. Banka, politika faizi olan gecelik borçlanma faizini de yüzde 0-0.1 aralığında bırakmaya karar verdi.

Bloomberg Haber'in anketine katılan ekonomistlerin yarısı, bankanın, fiyat tahminlerinin 10 yıldır devam eden deflasyonda ilerlemeye işaret etmesi beklenen Temmuz'da teşvikleri artırmasını bekliyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings dün Japonya'nın kredi notunu aşağı çekerek, hükümetin satış vergilerini artırmasına yönelik baskıları da artırdı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) de ülkenin borçlarının bilinmez bölgeye doğru gittiği uyarısında bulundu.

Piyasadakş volatilitenin artması hâlinde daha fazla teşvik ihtimalinin artacağını belirten SMBC Nikko Securities Inc.'in tahvil stratejistlerinden Mari Iwashita, her 3 ayda bir ekstra teşvik beklediğini söyledi.

Japon yeni, geçtiğimiz ay Yunanistan'da artan istikrarsızlığın etkisiyle dolar karşısında yüzde 1 değerlenmesinin ardından bugün Tokyo saati ile 11:30 itibariyle 79.81'de seyrediyor. Nikkei 225 Endeksi önceki hafta 4 ayın en düşüğüne geriledi.

Politikaların satış vergilerinden önce deflasyonu sonlandırmak istemesinden ötürü daha fazla teşvik çağrılarının durmayacağına dikkat çeken UBS AG'nin Tokyo'daki ekonomistlerinden Daiju Aoki, BOJ'un bu yıl rahat bir nefes alamayacağını söyledi.