Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği spekülasyonu ve Japonya'da beklenenden yavaş çıkan büyümenin küresel ekonomik büyümeye yönelik endişeleri artırmasından olumsuz etkileniyor. Asya hisse senetleri ve emtia grubu düşerken, Dolar Endeksi son 20 ayın zirvesine ulaştı. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın ilave teşvik kararı almamasının ardından değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:31'de yüzde 1.5 aşağıda seyrediyordu. Endeks bu hareketle birlikte, iki günlük yükselişini tersine çevirdi. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 düştü. Dolar Endeksi yüzde 0.3'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Yen önemli para birimlerinin tümü karşısında değer kazanırken, altın ve petrolün her ikisi yüzde 0.8 kaybetti ve bakır yüzde 0.9 düştü.

Wall Street Journal'da çıkan bir habere göre, Yunanistan'ın önceki Başbakanı Lucas Papademos, ülkesinin eurodan çıkma ihtimalinin düşük olmasına karşın, halen böyle bir risk olduğunu söyledi. Avrupalı liderler, küresel anlamda hisse senetlerinin değerinde bu ay yaklaşık 4 trilyon dolarlık erime yaratan Euro Bölgesi borç krizini görüşmek üzere bugün Brüksel'de biraraya geliyor. Japonya'da ihracatın Nisan ayında ekonomistlerin beklentisinin altında bir artış göstermesi, küresel talepteki zayıflığın dünyanın üçüncü büyük ekonomisindeki sıçramayı sınırlandırabileceği riskine dikkat çekti.

Seul'de Samsung Asset Management fon yöneticilerinden Kim Young Sung, "Yorumlar, Avrupa Birliği (AB) zirvesi öncesi görülen iyimserliği ortadan kaldırdı" dedi ve "Bugün AB tarafından önerilecek adımların Yunanistan'ın eurodan çıkışını önleyip önleyemeyeceği konusunda belirsizlik var" değerlendirmesinde bulundu.