Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD SEANSI MAVİ-BEYAZ

Güne Avrupa’daki tepki alımlarının etkisiyle başlayan ABD piyasaları günün devamında alımlarına sahip çıkamadılar. Hisse senetleri gün sonunda % 0.7 artan finans hisselerine rağmen kazançlarını son bir saatte geri verdiler. % 0.05 yukarıda kapanan S&P 500 1.316 puandna günü tamamlarken Dow Jones ve Nasdaq günü kırmızıda tamamladılar. Yunanistan Başbakanı Papademos WSJ’ye verdiği demeçte ülkenin Euro’dan çıkmak için istekli olmadığını ancak bunun için gerekli hesaplamaları da yaptıklarını açıkladı. Açıklamaların ardından konuşulanların bilim-kurgu değil gerçeğe yakın olduğunu düşünen ürkek piyasa oyuncuları bir günlük kazançlarını böylece geri vermiş oldular. Kapanış sonrası açıklanan teknoloj devi Dell’in satışları da memnun etmeyince uzatılmış işlemlerde hisseler % 11 geriledi ve vadeli işlemlerde Nasdaq % 0.5, S&P 500 ise % 0.59 aşağıdalar.

ASYA’DA JAPONYA İZLENDİ

Dış ticaret açığı beklentileri aşan ülkede günün verisi Japonya Merkez Bankası’ndan (BOJ) geldi. Varlık alım programını 70 trilyon Yen’de sabit bırakan banka politika faizini de % 0 ile % 0.1 arasında tuttu. % 1 enflasyonu hedefini yakalamak ve deflasyon sarmalından çıkmak isteyen ülkenin kamu borcunun da bu yıl sonu itibariyle milli gelirinin 2.2 katına çıkması bekleniyor. Bu tehlikelere işaret eden derecelendirme kuruluşu Fitch ise dün ülkenin uzun vadeli kredi notunu yabancı para cinsinden 2 kademe birden indirerek en yüksek 5. Not olan A+’ya indirdi. Dolar / Yen değer kaybederken gelinen seviye 79.6 oldu. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.05 düşüşle son 5 ayın dibine inerken Yen’in değerli kalması Japon ihracatçılarını vuruyor ve Nikkei 225 Endeksi % 1.94 düşüşte. MSCI Asya Endeksi ise % 1.6 düşüşte ve Avrupa’daki sorunlara da odaklanmış durumda.

EMTİADA DÜŞÜŞE DEVAM

24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi Yunan endişeleri ve sonucunda gelen kuvvetli dolar bileşiminden etkilendi. % 0.86 gerileyen endeksin bileşenlerinden petrol için bugün hayli önemli bir gün olacak. Uluslararası Enerji Ajansı’nın İran’ın nükleer tesislerine gözlemci sokmayı kabul ettiğini açıklamasının ardından hafifleyen tansiyon bugün İran ve 6 büyük ülke arasındaki görüşmeye göre hareket edecek. ABD tipi ham petrol varil başına 91.11 dolara indi, Brent ise 107.76’dan işleö görüyor ve düşüşler % 0.7 civarında. Güvenli liman altında ise % 0.6’lık geri çekilme var ve ons başına 1.559 dolardan alıcı bulunuyor. Artan risk ve 81.65’e yükselen Dolar Endeksi arasında eriyen değerli metaller içinde % 1.4’lük gerilemeleriyle sanayi kullanımı da olan gümüş ve paladyum öne çıkıyor. Tarım emtiasında ise düzelen hava şartları ve artan ekme / biçme faaliyetleri gibi haberlerle düşüş yaşayan soya ve buğdayda düşüş sırasıyla % 0.8 ve % 1 düzeyinde. Dün % 5.7 ile bu yılın en sert düşüşünü gerçekleştiren mısır ise % 1 artışla tepki vermeye çalışıyor. Yunanistan’ın Euro’dan çıkışının maliyetinin 1 trilyon Euro’yu bulabileceği yönündeki raporlar ise bakır gibi madenleri aşağı çekiyor. COMEX yakın vadede düşüş % 1.16 düzeyinde.

YURT İÇİNDE KUR İZLENİYOR

Enflasyon beklentilerini kur üzerinden kontrol etmeye çalışan TCMB 2. Günde de ek parasal sıkılatırmaya giderek bankacılık sisteminin fonlama maliyetini yukarı çekerken kur akşam seansında gelen satışlarla yükseldi. TL, Dolar karşısında 1.8456 ile Ocak seviyelerine düşerken, Sepet Kur ise 2.0925 ile merkez bankasının tercih etmediği bölgeye yükselmiş oldu. Faiz cephesi göreceli sakin gözükürken iki yıllık gösterge tahvilde kapanış % 9.46 bileşikten yapıldı. Merkez bankasının enflasyon aşağı çekeceğine inanan piyasa kur ve risk iştahı izin verdiği ölçüde bono alıyor, diğer yandan Hazine’nin düşük borçlanma seviyesi de faiz piyasasına yardımcı oluyor. Dün % 0.95 artışla ancak göreceli düşük hacimle 57 bin puanın üstüne çıkan bileşik endekste 56.900’e yaklaşan 200 günlük ortalama izleniyor. Yaklaşık bir haftadır bu bölgeden gelen alımlarla tutunan endeksin bir kulağı da bugün başlayacak olan Avrupa Liderler Zirvesi’nde olacak. Ortak Euro bonosu ve borçlu ülkelerin durumu gibi kritik konuların görüşüleceği zirvede Almanya’nın ortak görüşlere muhalif tavrı izlenecek.

Gökhan Şen


Bloomberg HT Araştırma Bölümü


gsen@bloomberght.com
gsen@bloomberg.net