Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ekonomisindeki yavaşlamanın hızlanacağına dair endişeler ve Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkabileceğinin speküle edilmesiyle Çin hisseleri değer kaybetti; Şanghay Bileşik Endeksi haftanın ilk düşüşünü kaydetti.

Jiangxi Copper Co. ve China Shenhua Energy Co., Wall Street Journal gazetesinin bir hükümet yetkilisini kaynak göstererek, ülke ekonomisinin daha fazla teşvik olmadan yüzde 7'nin altında büyüyeceğini yazmasının ardından emtia üreticileri arasındaki düşüşe öncülük etti. Çin'in en büyük ikinci ilaç distribütörü Shanghai Pharmaceuticals Holding Co., 21st Century Business Herald'ın regülatörlerin şirket hakkında soruşturma başlattığını yazması üzerine Haziran 2008'den bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

Yatırımcıların Avrupa'daki yayılmadan kaçmak için riskli varlıkları önlemesinden ötürü piyasa beklentisinin düşük olduğunu söyleyen Zheshang Securities Co.'nun stratejistlerinden Wang Weijun, şu anda risk iştahının kapalı olduğunu söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.7 kayıpla 2,357.12 puana geriledi. Endeksin 30 günlük volatilitesi 15.11 puan ile bu haftanın en düşük seviyesinde seyretti. Şanghay endeksindeki işlem hacmi 7.7 milyar hisse olarak gerçekleşti. CSI 300 Endeksi yüzde 0.8 düşüşle 2,605.74 puan oldu. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 0.9 aşağıda kapandı.

Şanghay Endeksi 2 Mart'ta kaydettiği bu yılın zirvesinden, yavaşlama endişeleriyle yüzde 4.2 düştü.