Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından bugüne kadar gerçekleştirilen özelleştirme uygulamalarının toplam tutarı 43,1 milyar dolar olurken, özelleştirmelerden 32,4 milyar dolar net gelir elde edildi.

ÖİB, özelleştirme çalışmalarının başlatıldığı 1986 yılından bugüne kadar 200 kuruluşta, hisse senedi veya varlık satış-devir işlemi yaptı. Bu kuruluşların 189'unda hiç kamu payı kalmadı.

Bugüne kadar gerçekleştirilen özelleştirme uygulamalarının toplam tutarı 43,1 milyar dolar düzeyinde gerçekleşirken, bir bölümü vadeli ve Döviz cinsinden gerçekleştirilen bu hisse senedi ve varlık satış işlemlerinden 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla, 32,4 milyar dolar net gelir elde edildi.

Bu arada, yıl bazında uygulama tutarı ile net giriş tutarı arasındaki fark, vadeli işlemlere ilişkin taksit ödemelerinden kaynaklanıyor.

Özelleştirme yöntemlerine bakıldığında ise özelleştirme uygulamalarının yüzde 47'sinin blok satış, yüzde 32'sinin tesis ve varlık satışı, yüzde 16'sı halka arz, yüzde 3'ü İMKB'de satış, yüzde 2'sinin ise bedelli devir yöntemiyle gerçekleştirildiği görülüyor.



-2011'de, 1,4 milyar dolar

2011 yılı sonu itibarıyla elde edilen özelleştirme geliri ise 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.



-Hedef, 12,5 milyar lira

Türkiye'deki özelleştirme uygulamaları kapsamında, kamunun elektrik dağıtımı ve şeker üretimi alanlarından tamamen çekilmesi, elektrik üretimi, tekomünikasyon, liman, otoyol ve köprü işletmeciliğindeki payının azaltılması hedefleniyor.

2012 yılı toplam kamu özelleştirme geliri olarak ise 12,5 milyar lira öngörülüyor.