Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da bugünkü borçlanma kağıdı ihalesine, yatırımcıların Avrupa borç krizi nedeniyle güvenli liman aramasının etkisi ile, maksimum satış hedefi olan 5 milyar euronun (6.3 milyar dolar) üzerinde alım teklifi geldi ve faiz rekor seviyeye geriledi.

Euro Bölgesi'nde "durağan" görünümle birlikte "AAA" kredi notuna sahip yegane ülke olan Almanya, ilk defa yüzde sıfır kuponlu iki yıl vadeli tahvil ihalesinde 4.56 milyar euro tutarında satış yaptı. Bu kağıtlar yüzde 0.07 faizle satıldı. Almanya ayrıca, 18 Nisan'da aynı vadeli ve yüzde 0.25 sabit faiz ödemeli tahvil arz etmişti.

Almanya'nın borçlanma maliyetleri, yatırımcıların bu ülkenin borçlanma kağıtlarını güvenli liman olarak görmelerinden ve Yunanistan'ın eurdan çıkabileceğine yönelik endişelerden dolayı rekor seviyeye geriledi.

Frankfurt'ta DZ Bank AG faiz stratejisti Michael Leister, tahvil arzı öncesi yaptığı değerlendirmede, "Yatırımcılar güven arıyorlar" dedi ve "Almanya ihalelerinin güvene kaçış ile destek bulmasına aşağı yukarı uyan uyan bir tablo var" şeklinde görüş bildirdi.

Almanya'nın mevcut iki yıl vadeli tahvillerinin faizi 18 Mayıs'ta yüzde 0.031 ile rekor seviyeye geriledi. 10 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi ise üç baz puan gerileyerek Londra saati ile 10:44'te yüzde 1.43'e indi. Bu kağıdın faizi 18 Mayıs'ta yüzde 1.396'ya inerek rekor kırmıştı.

Bloomberg ve the European Federation of Financial Analysts Societies'in derlediği verilere göre, Alman tahvilleri bu yıl yatırımcısına yüzde 1.4 getiri sağlarken, İtalyan tahvileri yüzde 0.2 kaybettirdi. Yunanistan tahvilleri yüzde 36 düşerken, İspanyol tahvilleri ise yüzde 1.8 zarar getirdi.