Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik sigortasından yararlanmak için ilk kez başvuranların sayısı geçen hafta hafif bir değişiklik gösterdi. Bu durum, emek piyasasındaki toparlanmanın durgunluğa girdiği yolundaki işaretlere katkıda bulunuyor.

İşsizlik başvuruları 19 Mayıs ile biten haftada 2,000 düşerek 370,000'e gerledi. Bu veri, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminleri ile paralel çıktı.

Bu yılın başlarında yaklaşık dört yılın en düşük seviyesine inen işsizlik başvurularındaki bu çok hafif iyileşme, artış hızını kaybeden istihdam ile de örtüşüyor. İşten çıkarmaların azalmasına karşın, ABD şirketlerinin işe almaları artırmamaları, istihdamda büyük çaplı yükselişin olmasını engelliyor.

Londra'da Standard Chartered Bank kıdemli ABD ekonomisti David Semmens, veri öncesi yaptığı değerlendirmede, "Bu yıl çok somut iyileşme görmedik, ancak işsizlik başvuruları felaket seviyesinde değil" dedi ve "İşsizlik başvuruları düşmekte. Emek piyasası halen değişim durumunda, ancak iyi gidiyor" şeklide yorumda bulundu.

Önceki haftanın işsizlik başvuruları 370,000'den 372,000'e revize edildi.