Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

23 Mayıs'ta gerçekleştirilen ve görüş ayrılıklarıyla sonlanan Avrupa Birliği'nin 18. Euro Krizi zirvesine ilişkin konuşan İtalya'nın Başbakanı Mario Monti, AB liderlerinin çoğunun ortak euro bonolarından yana olduğunuİtalya'nın da Almanya'yı "Avrupa'nın ortak çıkarını" desteklemesi için ikna etmeye çalışacağını belirtti.

Avrupa'nın yakın zamanda euro bonoları çıkarabileceğini söyleyen Monti, Almanya'nın eurodan hiçbir ülkenin çıkmamasından yana olduğunu, Yunanistan'ın da büyük ihtimalle euroda kalacağını ifade etti.

"İtalya bir gün eurodan çıkıp, lirete geri dönmeye ve faiz özgürlüğüne kavuşmaya karar verseydi; bu durum Almanya'nın ihracatlarını çok olumsuz etkilerdi" ifadeleriyle dikkat çeken Monti, bu tür bir devalüasyonun İtalya için de çok ciddi bir sorun olacağını söyledi.

Monti'nin açıklamalarının ardından Nw York Borsası yükseldi; euro ise 2 ayın en düşük seviyesine geriledi. Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 0.1 kazançla günü 1,320.68 puanda kapadı. Euro, dolar karşısında 1.2516'dan 6 Temmuz 2010'dan bu yana en düşük düzeyini kaydetmesinin ardından dünü 1.2535 seviyesinden kapadı.