Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Petrol, İran ile anlaşmaya varılamamasının ve dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi olan Çin'deki ekonomik yavaşlamanın akaryakıt talebini baltalayacağı endişesi ile ağustos ayından beri en uzun haftalık düşüşünü genişletiyor. 

Petrol vadelileri yüzde 0.5 düşerken üst üste dördüncü haftalık kayba hazırlanıyor. Konuya yetkin üç ismin bildirimine göre Çin'in en büyük bankaları son yedi yılda ilk kez kredi hedefini tutturamayacaklar. Bloomberg News araştırmasına göre ABD'nin petrol arzı artarken petrol fiyatları önümüzdeki hafta gerileyebilir. OPEC'in ikinci büyük ülkesi İran ve Batılı güçler ülkenin nükleer programı ile ilgili anlaşmaya varamamaları sebebiyle görüşmeleri haziran ayına ertelediler.

NYMEX elektronik işlemlerdeki temmuz teslimli ham petrolün varili 46 sent kadar gerileyerek 90.20 dolara geriledi ve Sidney'de yerel saatle 15.25'de 90.56 dolar oldu. Petrolün kontratı dün yüzde 0.9 artışla 90.66 dolar olmuştu. Fiyatlar bu hafta yüzde 1 gerilerken bu yıl yüzde 8.4 aşağıda seyrediyor.

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki temmuz teslimli brent petrolün varili yüzde 0.2 ya da 25 sent düşüşle 106.30 dolara geriledi. Avrupalı kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı 15.74 dolar oldu.