KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Tüketici Güveni, benzin pompa fiyatının hanehalkı bütçesine daha az yük oluşturması ile birlikte Mayıs ayında Ekim 2007'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

ABD'de Thomson Reuters/Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksi, geçen ayın sonundaki seviyesi olan 76.4'ten Mayıs ayında 79.3 seviyesine çıktı. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 77.8 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Ucuzlayan benzin fiyatları ve iyileşmekte olan konut piyasası, yavaşlayan istihdam büyümesine ve düşen hisse senedi fiyatlarına karşın, tüketicilerin bekleyişlerinin yüksek kalmasına neden oluyor. Güvendeki bu artış, Amerikalıların, ilk çeyrekte bir yılı aşkın sürenin en hızlı artışını gösteren harcamalarını kısmadıklarını işaret ediyor.

Lexington, Massachusetts'te IHS Global Insight ABD ekonomisti Erik Johnson, "Benzin fiyatları düşmekte ve bu durum, istihdam piyasasındaki yavaşlamadan kaynaklanan endişelerin etkisini ortadan kaldırıyor" dedi ve "Tüketici harcamalarının yukarıda kalmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan 60 ekonomistin tahminleri 76 ile 79 seviyeleri arasında kaldı. Endeks geçen resesyon döneminde ortalama 64.2 seviyesinde ve 18 ay süren ve Haziran 2009'da sona eren resesyon öncesindeki beş yıllık dönemde ise ortalama 89 seviyesindeydi.

Advertisement