Lagarde'dan Yunanistan'ı kızdıracak sözler
IMF Başkanı Lagarde, Afrikalı çocuklara Yunan çocuklardan daha fazla sempati duyduğunu açıkladı
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, IMF'nin Atina'ya verdiği borcun şartlarını yumuşatmayacağını belirterek, Yunanlıların sempati beklememesi gerektiğini söyledi.
IMF Başkanı Lagarde, zor durumdaki sahra altı Afrikalı çocuklara, Yunanistan'da fakirlikle karşı karşıya kalan çocukların çoğundan daha fazla sempati duyduğunu söyledi.
İngiliz Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, Lagarde, Yunan anne-babaların, çocukları harcama kısıntılarından etkileniyorsa bunun sorumluluğunu almaları gerektiğini ve "vergilerini ödemek zorunda olduklarını" söyledi.
Lagarde, "Niger'in küçük bir köyündeki bir okulda, günde iki saat ders gören, bir kişilik sıralara üç kişi oturmak zorunda kalan ve eğitim alma konusunda istekli küçük çocukları daha fazla düşünüyorum" dedi ve "Onlar her zaman aklımda. Çünkü Yunanistan'daki insanlardan daha fazla yardıma ihtiyaç duyduklarını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Yunanistan'da doktora erişemeyen hamilelerin ya da ilaca erişemeyen hastaların kendisini rahatsız edip etmediğinin sorulması üzerine Lagarde, Atina'daki insanlardan daha çok yardıma ihtiyaç duyan, yoksul ülkelerdeki daha zor ve yoksun koşullarda yaşayan insanlara daha çok sempati duyduğunu dile getirdi.
IMF Başkanı, "Atina söz konusu olduğunda, her daim vergiden kaçmaya çalışan insanlar da aklıma geliyor" şeklinde sözlerini sürdüren Lagarde, "Yunanistan'da vergiden kaçmaya çalışan bu insanların tümü, sanırım, kollektif olarak kendilerine de yardımcı olmalı. Bu nasıl olacak? Hepsinin vergilerini ödemeleriyle" dedi.
Yunanistan ve Avrupa'ya "Güzel günler geçirdiniz şimdi geri ödeme zamanı" mı demek istediğinin sorulması üzerine Lagarde, "Evet öyle" dedi.
"Gelişen dünyada Yunanistan, yoksul bir ülkeye gösterilenden daha yumuşak bir muamele görmüyor çünkü onlardan daha zengin bir ülkeydi" diye konuşan Lagarde, bunun IMF'nin politikası olduğuna işaret etti.
Lagarde, kişi başına düşen yıllık gelirin 3 bin-5 bin dolar olduğu yoksul ülkelerde kamu harcamalarında kesinti istemenin bu kesintilerin daha derin yansımaları olduğunu için daha güç olduğunu kaydetti.