Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Çin'de politika yapıcıların ekonomik büyümeyi desteklemeye yönelik adımlar atacağı beklentisinden olumlu etkileniyor. Asya hisse senetleri yükselişini ikinci güne taşırken, petrol değer kazandı. Asya'da tahvil riski artarken, Avrupa bankalarının sağlığına yönelik endişeler sonucu euro son 22 ayın en düşük seviyesi yakınlarında kaldı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:54'te yüzde 0.6 yukarıda seyrediyordu. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.2'lik bir ralli yaptı ve Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 endeks kontratı yüzde 0.7'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Euro dolar karşısında yüzde 0.1 gerileyerek 1.2529 dolar seviyesine indi. Malezya para birimi ringgit yüzde 0.5 değer kaybederek dolar başına 3.1592 seviyesine indi. Ham petrol New York'ta yüzde 0.4 yükselirken, altın yüzde 0.4'lük bir kayıp yaşadı.

Çin'de maliye bakanlığı, yavaşlayan ekonomiyi canlandırmaya yöneik hükümet çabaları dahilinde, enerji tasarruflu ürünlere sübvansiyon uygulanacağını açıklayarak, tüketici talebini artırma yönünde adımlar attı. Moody’s Investors Service,  Avrupa'da 2015 yılının sonunda vadesi dolacak borçlanma kağıdı olan kaldıraçlı satınalma şirketlerinin en az yüzde 25'inin iflas edebileceğini kaydetti.

Chengdu'da Huaxi Securities Co. analisti Mao Sheng, "Çin'in ekonomiyi desteklemek için daha da teşvik uygulayacağı yolunda beklentiler var ve ekonominin yılın ikinci yarısında toparlanacağına yönelik iyimserlik var" dedi ve "Avrupa'daki sorunlar halen piyasa için yük oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği ve İspanyol bankalarının daha fazla desteğe ihtiyacı olabileceği endişelerine bağlı olarak, Mayıs ayında yüzde 10'luk bir kayba yöneldi. Bu, Ekim 2008'den bu yana en hızlı düşüşü işaret ediyor.