Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse sentleri, Çin'in ekonomik büyümeyi destekleyici yönde adım atacağı beklentileri ve Tayvan'da iktidardaki partinin bireysel yatırımcıların işlem kazançlarından alınan vergiyi hafifleteceği haberleri ile son iki ayın en hızlı yükselişini gösterdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.3 yükselerek Londra saati ile 08:44'te 920.92 puana çıktı ve 27 Mart'tan bu yana en hızlı günlük yükselişini gerçekleştiriyor. Endeks bu hareketle birlikte yükselişini dördüncü güne taşıdı ve bu ayın en uzun süreli çıkış dönemini geçirdi. Çinli televizyon üreticisi Skyworth Digital Holdings Ltd., Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 12 arttı. Rusya'da Micex Endeksi yüzde 1 yükseldi ve Türkiye ve Güney Afrika'da gösterge endeksler yaklaşık yüzde 1'lik çıkışlar gerçekleştirdi.

Çin'de maliye bakanlığı, enerji tasarruflu ürünlerin sübvanse edileceğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, enerji tasarruflu düz ekran televizyonlar ve klima cihazlarının, tüketimi 135 milyar yuandan (21.3 milyar dolar) daha fazla teşvik etmesi bekleniyor. Tayvan'da Taiex Endeksi, resmi haber ajansı Central News Agency'nin, iktidardaki Kuomintang partisinin, yatırımcıların hisse senetlerinden elde ettilkleri kardan daha az vergi ödemesini öngören bir tasarı hazırladığını kaydetmesinin ardından son beş ayın en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Seul'de Samsung Asset Management Co. fon yöneticilerinden Lim Chang Gue, "Çin'in ekonomiyi desteklemek için daha fazla teşvik uygulayıcı yolundaki beklentiler artıyor" dedi ve "Halen, gelişen piyasa hisse senetlerimin kazançlarının, Avrupa ve özellikle İspanya'ya ilişkin endişelerden dolayı kısıtlı kalacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupalı liderler, seçimler öncesi Yunanistan'a kurtarma paketinin koşullarını yerine getirmesi yönünde baskı uygularken, İspanya bankalarının krizle mücadele edebilmek için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyabileceğine yönelik endişeler artıyor.