Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın finansal sistemi 2.3 trilyon dolara boğmasına rağmen, dünyadaki en yüksek kaliteli varlık miktarının azalmasıyla dolar zor bulunur hâle geldi.

27 Temmuz'da kaydedilmiş olan en düşüğünden bu yana dolar, 16 önemli para biriminin hepsi karşısında değerlendi. Dolar Endeksi ise yüzde 12 artış kaydederek, Fed'in 2008'nin sonunda sıradışı teşvik önlemleriyle dolar basmaya başladığı dönemin de üzerinde seyrediyor.

Yatırım tercihleri ya da yeni düzenlemeler gereğince yalnızca en üst kalitede varlık bulundurması gereken uluslararası yatırımcılar ve finansal kuruluşlar, dolar bazlıların dışında yüksek kaliteli araç bulmakta zorlanıyor. ABD, CDS'leri 100 baz puanın altında seyreden 5 büyük ekonomiden biri olarak öne çıkıyor ve bu da doların risksiz kategorisinde sınıflandırılmasına neden oluyor. Bir yıl önce G-10 üyesi 8 ülke bu kategoriye giriyordu.

Yüksek kaliteli varlık havuzunun daraldığını ve bunun Euro Bölgesi ile sınırlı olmadığını belirten Morgan Stanley'nin Avrupa Döviz stratejileri müdürü Ian Stannard, "Avrupa'nın çekirdek ekonomilerindeki daralma ve rezerv varlıklarının azalma, Euro Bölgesi'nin cazibesini düşürüyor" dedi.