Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası'nın bugün açıklanan Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarını değerlendiren Akbank Ekonomik Araştırmalar Bülteni'nde, Merkez Bankası'nın 18 Nisan'daki PPK toplantısında gösterdiği şahin tutumunu devam ettirdiği belirtildi.

Bültende, fiyatlama davranışlarına dair riskleri sınırlama amacıyla Merkez Bankası'nca ''önümüzdeki dönemde mevcut sıkı duruşun'' korunacağını belirtmesiyle ilgili olarak, ''Bunun sebebi TCMB'nin, enflasyonun mayısta kayda değer bir düşüş göstereceğini beklemesine rağmen yılın son çeyreğine kadar 'hedefin belirgin olarak üzerinde' seyredeceğini değerlendirmesi. TCMB'nin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 6,5; bu hedefe ulaşmak için para politikasında sıkı duruş korunacak'' yorumunda bulunuldu.

Küresel belirsizliklerin esnek bir para politikası uygulaması gerektirdiğinin altı çizilen bültende, TCMB kredilerin büyümesi, TL'nin seyri ve dolayısıyla enflasyon beklentileri gelişmelerini takip ederek Türk Lirası fonlama miktarını gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlayacağı ifade edilerek, ''Bu çerçevede TCMB gerektiğinde daha kısa süreli ek parasal sıkılaştırmalar da kullanabilecektir. 18 Nisan'daki toplantısında ek parasal sıkılaştırmanın 'daha sık uygulanabileceğini' belirtmişti'' denildi.

''Merkez Bankası iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit ediyor'' yorumunda bulunulan bültende, ihracatın istikrarlı bir şekilde artmakta ve petrol fiyatlarının yüksek seyretmesine rağmen cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam etmekte olduğu hatırlatıldı.

Bültende, Merkez Bankası'nın bankaların TL yükümlülüklerin Döviz olarak tutulması imkanından yüzde 90 civarında yararlandığı açıklaması ile ilgili olarak ise ''Mevcut imkan ile TL zorunlu karşılıklar için 10,9 milyar dolar tutuluyor; sağlanan ek imkanın da aynı oranlarda kullanılması halinde TCMB rezervlerine 2,1 milyar dolar eklenecek ve piyasaya 2,8 milyar lira likidite sağlanacaktır''değerlendirilmesinde bulunuldu.