Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’de konut fiyatlarının istikrar kazanarak son bir yılın en yavaş düşüşünü gerçekleştirmesi ve Çin’in ekonomik büyümeyi destekleyici kararlar alacağı beklentisiyle yurt dışında alıcılı bir gün geçirildi.

Almanya’da mayıs ayında TÜFE yüzde 0,2 düşerken, yıllık olarak enflasyon 1,9 olarak gerçekleşti. ABD tarafında Tüketici Güven Endeksi mayısta 69,2’den 64,9’e geriledi.

ABD'deki konut verisinin ekonomiye dair iyimserlik yaratmasıyla Caterpillar, Alcoa ve Bank of America hiselerinin her biri en az yüzde 1.8 oranında yükseldi. Sosyal paylaşım sitesi Facebook'un hisseleri ise yüzde 7.9 oranında değer yitirerek en düşük güniçi seviyesini gördü.

S&P 500 Endeksi New York'ta saat 1:16 itibariyle yüzde 0.6'lık artışla 1,325.68 puan oldu. Endeks erken saaylerde yüzde 1.3 oranında yükseldi. Dow Jones ise yüzde 0.6 artarak 12,531.68 puan oldu. Dün ABD Borsaları tatil nedeniyle kapalıydı.

Bugün 17 ülkenin ortak para birimi euro özellikle İspanya endişeleriyle dolar karşısında Temmuz 2010'dan beri en düşük seviyeye indi. Para birimi dolara karşı 1.2461 seviyesinden işlem gördü.

İspanya'da mali durumun daha da kötüye gittiğine dair artan endişeler ve dolardaki güçlü duruş altın fiyatlarını da geriletti. Erken saatlerde yükselen metal daha sonra Comex'te düşerek 1,559 dolar/ons'tan işlem gördü.

Petrol fiyatları da bugün düşüş kaydetti. Nymex'te Temmuz teslim emtia 90.63 dolar oldu. Aynı ay teslim Brent tipi petrol ise yüzde 0.6 değer kaybetti ve varil başına 106.51 dolar oldu.

İMKB KRİTİK SEVİYE 55.500’ÜN ÜZERİNDE TUTUNABİLECEK Mİ?

Yurt içinde ise gelişen piyasalardan ayrışarak geçen haftayı yüzde 3,74 düşerek kapatan İMKB, 54.000 seviyesinden başlayan yukarı yönlü hareketine devam ediyor.

Bugün beklendiği üzere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 5,75 seviyesinde tutarken, faiz koridorunu değiştirmedi, TL munzam karşılıklarda Döviz cinsi tutulacak miktarı yüzde 40'tan yüzde 45'e yükseltti. Bugün İMKB’deki yükseliş banka endeksi öncülüğünde 55.500 önemli direnç seviyesine kadar sürdü. Piyasa oyuncularına göre, yarın endeksin bu seviyenin üzerinde tutunması halinde ileriki günlerde yukarı yönlü bir hareket gözlenebilir.

YARIN İZLENECEKLER...

Yarın İtalya ÜFE, Euro Bölgesi Güven Endeksi, ABD MBA mortgage başvuruları ve Askıda Konut Satışları verileri açıklanacak. Euro Bölgesi kaynaklı gelişmeler endeksin yön ve ivme açısından önemli olacak.