Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sorunlu bankalarını kurtarmakta sıkıntı yaşayan İspanya'da borçlanma maliyetlerinin yükselişinin Avrupa'daki borç krizinin yayıldığına dair endişeleri artırması üzerine euro, neredeyse 2 yılın en düşük seviyesini test etti.

İspanya Merkez Bankası Başkanı Miguel Angel Fernandez Ordonez'in 9 Mayıs'ta Bankia'nın kurtarılmasına yönelik eleştirilerin etkisiyle görevinden 1 ay erken ayrılmasının ardından euro, Eylül'den bu yana en sert aylık düşüşüne yöneldi. Dolar, bu hafta açıklanacak olan ve karamsar tahminlerin ön planda olduğu Tüketici Güveni ve Euro Bölgesi'ndeki işsizlik oranı verilerinin öncesinde değer kazandı. Avustralya doları, perakende satışların düşüşünün ardından zayıfladı.

İspanya'daki tahvil faizlerinin, ülkenin kolaylıkla fon sağlayamayacağı seviyelere çıktığını ve daha fazla yükselişin, ülkenin kurtarılma ihtimalini artıracağını belirten Mizuho Securities Co.'nun Tokyo'daki Döviz stratejistlerinden Kengo Suzuki, temellerine ilişkin endişelerden ötürü euronun satışlara maruz kalacağını öngördü.

Euro, dolar karşısında 1.2457 seviyesinden 1 Temmuz 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Euro, Mayıs ayında yüzde 5.8 zayıflayarak Eylül'den bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Euro/Yen paritesi 99.39'dan 99.05'e gerileyerek, bu ay yen karşısındaki kayıplarını yüzde 6.3'e çıkardı. Dolar, yen karşısında büyük bir değişiklik kaydetmedi ve 79.44'ten işlem gördü.

Bankaları kamu finansmanlarına aşırı yüklenmeden desteklemenin yollarını arayan İspanya, Bankia'nın kurtarılmasını hazine tahvilleriyle fonlaması planından vazgeçti.