Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de hisse senetleri, askıda konut satışlarının son bir yılın en hızlı düşüşünü göstermesi ve Yunanistan'ın eurodan çıkacağı endişelerinin yoğunlaşması sonrası değer kaybetti. Bu hareket ile birlikte, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi eylül ayından bu yana en hızlı aylık kaybını gerçekleştirmeye yönlendi.

S&P 500 Endeksi'ndeki konut inşaat şirketlerini içeren endeks yüzde 4.8 düştü. Caterpillar Inc. ve Chevron Corp. en az yüzde 2.1 düştü ve ABD'nin en büyük şirketlerine gelen satışlara öncülük etti. Morgan Stanley ve Citigroup Inc. yüzde 2.8'in üzerinde düşüşler gösterdi. Research In Motion Ltd., sürpriz faaliyet zararı tahmin etmesi ve stratejik seçenekler konusunda danışmanlık için bankaları görevlendirmesi sonrası yüzde 7.7 değer kaybetti. Facebook Inc., dünkü yüzde 9.6'lık sert düşüşün ardından yüzde 1.9 yükseldi.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.3 düşerek, New York saati ile 10:20'de 1,314.87 puana geriledi. Gösterge endeks, Mayıs ayında şimdiye kadar yüzde 6 düştü. Dow Jones Endeksi ise 152.43 puan ya da yüzde 1.2 gerileyerek 12,428.26 puana indi. S&P 500 Endeksi'ndeki şirketlerin el değiştiren hisse senedi sayısı, bu rapotrun yazıldığı sırada, son 30 günün ortalamasının yüzde 15 altındaydı.

Cincinnati'de Huntington Asset Advisors'tan Madelynn Matlock, "Görmekte olduğumuz, durumun nasıl seyredeceğine ve Avrupa'nın bu noktada sorunlarını nasıl çözeceğine ilişkin endişeler" dedi ve "Yunanistan'ın daha esnek bir plana ihtiyaç duyacağı neredeyse belli. Soru şu: Hangi Yunan hükümeti oluşacak ve bu durum nasıl müzakere edilecek" değerlendirmesinde bulundu.

Küresel hisse senetleri değer kaybederken, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi rekor seviyeye düştü ve euro dolar karşısında son iki yılın en düşük seviyesine indi. Bir kamuoyu yoklaması, Yunan halkının büyük bölümünün uluslararası mali kurtarma paketinin koşullarının revize edilmesinden yana olduğunu gösterdi. Avrupa Komisyonu, borç sorununun çözümü amacıyla, sorunlu bankalar için doğrudan Euro Bölgesi yardımı ve ortak euro tahvili ihracı çağrısında bulundu.