Dış piyasalarda "Avrupa" sarsıntısı sürüyor
Uluslararası piyasalar, Avrupa borç krizine ilişkin endişelerden olumsuz etkilenmeye devam ediyor
Uluslararası piyasalar, Avrupa borç krizinin çözümüne yönelik fikir ayrılığının artmasından olumsuz etkileniyor. Asya hisse senetleri keskin bir düşüş göstererek üç yılı aşkın sürenin en hızlı aylık düşüşüne hazırlanırken, ABD tahvil faizleri rekor seviyeye düştü ve yen değer kazandı. Petrol ise New York'ta ayı piyasasına girdi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:02'de yüzde 1.3 aşağıda seyrediyordu. Endeks bu hareketle birlikte ayı yüzde 11 kayıpla kapatmaya yöneldi. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı fazla bir değişiklik göstermedi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 1.59'a inerken, benzer vadeli Avustralya tahvilinin faizi ilk kez yüzde 3 seviyesinin altına indi. Yen dolar karşısında üç ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Kauçuk yüzde 5.1'lik keskin bir düşüş gösterirken, petrol bu yılın zirvesinden yüzde 20 düştü.
Dünya hisse senedi piyasaları, Avrupa borç krizinin yayıldığı bir ortamda bu ay yüzde 4.6 trilyon dolar kaybetti. İspanyıol tahvillerini temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS'ler) dün rekor seviyeye yükselirken, Yunanistan'da bir seçim anketi kurtarma paketi karşıtı part,lerin öne geçtiğini gösterdi. Avrupa Komisyonu ise finans krizine yönelik Almanya'nın çözümlerine eleştiri getirdi. Japonya'da sanayi üretimi ekonomistlerin beklentilerinden daha düşük çıkarken, Brezilya Merkez Bankası politika faizini rekor seviyeye düşürdü.
Sydney'de Platypus Asset Management Ltd.'den Prasad Patkar, "Piyasa Yunanistan'ın düzensiz temerrüde düşebileceği ve eurodan çıkacağı konusunda ciddi endişelere sahip. Zira bu durum, yayılma riski taşıyor" dedi ve "Piyasadaki paniği durdurmak için hükümetlerden ve merkez bankasından bir tepki gelmeli" değerlendirmesinde bulundu.