Yunanların istekleri birbiriyle çelişiyor
Anketlere göre, Yunanlar hem memorandumun revize edilmesini hem ülkenin Euro bölgesinde kalmasını hem de koalisyon hükümeti kurulmasını istiyor
Yunanistan'da kamuoyu araştırmaları, Yunan halkının birbiriyle çelişen isteklerini gözler önüne seriyor.
Anketlere göre, Yunanlar hem ülkenin AB ve IMF ile yaptığı borç anlaşmasının (memorandum) revize edilmesini hem ülkenin Euro bölgesinde kalmasını hem de 17 Haziran'daki seçimlerden sonra tek parti iktidarı yerine, memorandum yanlısı ile karşıtı partilerin yer aldığı bir koalisyon hükümetinin kurulmasını istiyor.
GPO araştırma şirketinin anketine göre, katılımcı 1600 kişinin yüzde 80,9'u maliyeti ne olursa olsun ülkenin Euro bölgesinde kalmasını istedi.
Katılımcıların yüzde 77,8'i ülkenin, kreditörleri ile imzaladığı memorandumda iyileştirme isterken, ankete katılanların yüzde 66,4'ü bir koalisyon hükümetinin ülkeyi yönetmesini tercih ettiğini belirtti.
Ankete göre katılımcıların yüzde 23,4'ü Yeni Demokrasi Partisi'ne (ND), yüzde 22,1'i memorandum karşıtı Radikal Sol Koalisyon SYRIZA'ya, yüzde 13,5'i ise Panhelenik Sosyalist Hareket PASOK'a oy vereceğini söyledi.
Katılımcıların yüzde 7,4'ü memorandum karşıtı partilerden Bağımsız Yunanlara, yüzde 5,9'u Yunanistan Komünist Partisi'ne, yüzde 5,1'i Demokratik Sol Parti'ye, yüzde 4,2'si ise aşırı sağcı Altın Şafak'a oy vereceğini belirtti.
Başbakanlık için en güçlü aday yüzde 22,7 ile ND lideri Antonis Samaras, yüzde 19 ile SYRIZA lideri Alexis Tsipras ve PASOK lideri Evangelos Venizelos gösterildi.
Ankete katılanların yüzde 47,9'u 6 Mayıs seçimlerinden sonra hükümet kurulamamasından dolayı Tsipras'ı suçladı.
Katılımcıların yüzde 36,5'i seçimler sonrası bir hükümetin kurulabilmesi için oy vereceğini, yüzde 24,6'sı ülkenin Avro bölgesindeki pozisyonunu koruması için oy vereceğini belirtirken, yüzde 15,3'ü memoranduma karşı oy kullanacağını ifade etti.
Anket, 6 Mayıs'taki seçimlerde yüzde 7 oy alan Altın Şafak'a oy verenlerin sadece yüzde 4,8'inin kendisini aşırı sağcı olarak tanımladığını ortaya koydu. Bu partiye oy verenlerin yüzde 60'ı tepki oyu kullandığını, yüzde 29,3'ü yasadışı göçten kurtulmak için oy verdiğini söyledi.