KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AVRUPA HALA DERT

İspanya’da kurarılan Bankia’nın hangi fonlarla kurtarılacağı İspanya hükümeti tarafından açıklandı. Buna göre, piyasadan alıanacak borçlarla banka sermayelendirilecek. Bankacılık sisteminin daha fazla kayıplara imza atabileceği korkusu İspanya hisselerini aşağı çekerken IBEX 35 Endeksi günü % 2.58 düşüşle kapattı. Son bir ayda sistemden 31 milyar euroluk mevduat çıkışı yaşandığı görülen ülkede yatırımcıların da stres katsayıların artırdıkları görülüyor. 10 yıllık İspanyol faizi % 6.65’e yükselirken bulaşıcılık etkisi sebebiyle İtalya 10 yıllıkları % 5.93 bileşiğe kadar yükseldiler. Çevre ülke bonoları satılırken Alman ve ABD bonoları güvenli liman talebi gördü. 2 yıllık Alman faizinin % 0’a düştüğü günde yurt içinde de kısa vadede satış yaşandı. 2 yıllık gösterge faiz günü % 9.46 bileşikten tamamladı. MB Başkanı Başçı bundan sonra ek parasal sıkılaştırma yapılırken sürenin daha kısa olabileceği sinyalini verdi. Diğer yandan, bankaların MB’de tuttukları zorunlu karşılıkların Döviz cinsinden tutulabilmesi için de çalışmaların devam ettiğini anlatan Başçı bu hakkın % 40’a kadar yükseleceğini aktardı. Bu seviye şu an % 45 düzeyinde. Böylece hem bankanın döviz rezervleri kuvvetlenecek hem de bankaların TL fonlama için yurt dışından swaplar aracılığıyla borçlanma ihtiyaçları ve maliyetleri düşmüş olacak. Dolar / TL güne 1.85’in üstünde başlarken Sepet Kur 2.0741’de. Euro / Dolar paritesi ise cılız tepkilerle 1.2390’da. Bugün İrlanda’da Mali Birlik Paktı için referendum yapılacak. Yarın açıklanacak sonuçlar öncesinde ülkede evet oylarının çoğunlukta olması bekleniyor. Mali Birlik Paktı, 12 ülkenin onaylamasıyla devreye girecek olan ve bütçe kesintilerini öngören bir birlik. Çek Cumhuriyeti bu birliğe girmeyi reddetmişti. Avrupa’da alınan kararlara göre bu birliğe girmeyen ülkeler EFSF ve ESM fonlamasından yararlanamayacaklar.

ABD’DE VERİLER İZLENİYOR

Yunanistan’da yapılan son ankette kurtarma paketi karşıtı Syriza 1. Parti çıkarken başka bir ankette de halkın büyük bölümü euroda kalmak istemesine rağmen yine büyük çoğunlukla kurtarma paketinin şartlarına karşı  çıkıyorlar. Ülkenin eurodan ayrılmasının kuvvetlendiğini düşünen yatırımcılar diğer sorunları da düşününce satışlar kaçınılmaz oldu. S&P 500 günü % 1.43 kayıpla 1.313’ten tamamlarken vadeli işlemlerde ise % 0.23 primli ve olası bir tepkiye işaret ediyor. İMKB 100 Endeksi ise düşük hacimle günü göreceli olarak daha sağlam tamamladı. % 0.58 aşağıda kapanan bileşik endeks 55.125’e indi.

Dolar Endeksi 83 sınırında ve riskten kaçanların alet çantasında ilk sıralarda yer alıyor. Kuvvetlenen dolar emtiaya da satış getirirken 24 maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi günü % 2.3 kayıpla tamamladı. Bugün de yoluna yatay devam ediyor. ABD tipi ham petrol 88 doların da altına inerken böylece gördüğü zirveden % 20 düşerek ayı piyasasına girmiş oldu. Spot altında ise bugün cılız tepkiler görülüyor ve alıcılar ons başına 1.564 dolar ödüyorlar. ABD’de açıklanacak büyüme verileri ve diğer makro ekonomik datalar yakından izlenecek.

Asya’da hisse senetleri güne negatif tonda devam ediyorlar. MSCI Asya Endeksi % 1’e yakın değer kaybederken böylece birçok endeks ve varlık son yılların en kötü Mayıs aylarından birini yaşıyorlar. Çin’de gelmeyen canlandırma paketi ve teşvikler moralleri bozarken Şanghay Bileşik Endeksi % 0.32 aşağıda. Kuvvetlenen Yen, dolara karşı 78.83’e inerken Japon ihracatçılar da sorun yaşıyorlar. Güçlü kur ve zayıf ihracat pazarları arasında sıkışan şirketlerin işlem gördüğü Nikkei 225 % 1.18 düşüşte. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi ise değişim göstermiyor. Endeks yıl başından bu yana % 1.16 gerilemiş durumda.


Bugün açıklanacak veri akışı şu şekilde :
 

- TÜİK, Nisan 2012 dönemi Dış Ticaret İstatistiklerini yayımlayacak 10:00

- Euro Bölgesi Mayıs ayı enflasyon verileri açıklanacak 12:00

- Almanya’da Mayıs ayı işsizlik oranı verileri açıklanacak 11:00

- ABD’de Nisan ayı özel sektör istihdam verileri açıklanacak 15:15

- ABD’de 1. Çeyrekte büyüme ve kişisel tüketim verileri açıklanacak 15:30

 

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü

Advertisement