Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Avrupalı yetkililere, euronun geleceğine ilişkin görüşlerini açık hale getirmeleri çağrısında bulundu.

Draghi, liderlerin ortak para birimi euronun geleceği konusunda vizyonlarını ne kadar çabuk açık hale getirirlerse Avrupa Birliği (AB) için o kadar iyi olacağına dikkati çekerek, büyümeye en önemli katkının bu olacağını vurguladı.

Böyle bir açıklığın Euro Bölgesi'ne üye ülkelerin borçlanma maliyetleri ile yatırımcıların riskten kaçışını azaltmaya yardımcı olacağına işaret eden Draghi, Avrupa Merkez Bankası'nın Avrupa'daki yönetişim boşluğunu ya da mali politikalara ilişkin boşluğu dolduramayacağını belirtti.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi bankalarının yeniden sermayelendirilmesi için güvenilir bir mekanizmanın gerekli olduğunu söyledi.

Draghi, bölgede süregelen ekonomik tehlikelerle mücadele etmek üzere denetimi iyileştirmek ve bölgedeki bankaları yeniden sermayelendirmek için güvenilir bir mekanizmanın elzem olduğunu vurgulayarak, en önemli tehlikelerden birinin borç krizinin yayılmasını sınırlayacak yolların belirlenmesi olduğunu ifade etti.

Son dönemde yaşanan olayların, ulusal düzenleyicilerin zor kararları geciktirerek bankacılık sektörlerine yardım etmek için en kötü yolları tercih ettiklerini gösterdiğine işaret eden Draghi, Avrupa'nın, sorunlu bankaları yeniden yapılandırmaya zorlamak için merkezileştirilmiş bir yola ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

Draghi, Belçika'da Dexia, İspanya'da da Bankia'daki olayların, ulusal düzenleyicilerin kendi kurumlarındaki sorunların büyüklüğünü kabul etmekte isteksiz davrandıklarının göstergesi olduğuna dikkati çekerek, bu durumun, maliyetleri artırdığını, aynı zamanda şeffaflık ve güvene zarar verdiğini vurguladı.

AMB Başkanı Draghi, ''Dexia ve Bankia olayları, dramatik bir yeniden sermayelendirmeyle karşı karşıya kalındığında ulusal düzenleyicilerin problemleri hafife aldıklarını gösteriyor'' dedi.

Euro Bölgesi finans sektörü için artan sistemik risklere işaret eden Draghi, bankaların sermaye yapısı güçlendirilerek kırılganlık riskinin azaltılması gerektiğine işaret etti.