Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bespoke Investment Group'un teknik analizine göre, Standard&Poor's 500 Endeksi'nin önceki Mayıs'larda kaydettiği yüzde 4 ve üzerindeki düşüşler baz alınırsa, endeks Haziran'da yüzde 3 oranında geri sıçrama yapabilir.

S&P 500 Endeksi 1928'den bu yana 15 Mayıs döneminde yüzde 4 ve üzerinde düşüş kaydetti ve yüzde 60 oranında bu vakaların ardından Haziran'da ortalama yüzde 2.8 sıçradı. S&P 500 Endeksi bu Mayıs'ta yüzde 6.1 geriledi.

Endeksin yüzde 4 üzerinde düştüğü son Mayıs, 1984'teki başkanlık seçimlerine rastlamıştı. S&P 500 Endeksi o Mayıs'ta yüzde 5.9 gerilemiş ve ardından Haziran'da yüzde 1.8 yükselmişti. Bespoke'un yardımcı kurucusu Justin Walters, bu yılki düşüşü de Haziran'da bir geri sıçramanın takip edebileceğini belirtti.

Rakamların pozitife doğru kaydığını belirten Walters, seçim yılları değerlendirmesi ve Mayıs aylarındaki hareketlere bakıldığında, Haziran'da piyasası bir risk ödülünün bekliyor olabileceğini öngördü.

ABD hisselerinin gösterge endeksi Eylül ayından bu yana en kötü aylık performansına işaret ediyor. Endeksin 18 Mayıs'ta sonlanan 6 günlük düşüşü, Kasım'dan bu yana en uzun süreli kayıp dönemini gösteriyor. S&P 500, ayın başından bu yana 3 haftayı üst üste ekside kapayarak, aynı zamanda Ağustos'tan bu yana en kötü haftalık performansını da kaydetti.

Bespoke'un raporuna göre S&P 500, artıda tamamladığı Mayıs aylarının ardından Haziran'larda ortalama yüzde 0.51 yükselirken, kırmızıda kapadığı Mayıs'ların sonrasındaki Haziran dönemlerinde uüzde 0.96 sıçradı.

Walters, endeksin önümüzdeki ayki performansının tamamen Avrupa'nın borç krizini idare edişine bağlı olacağını söyledi.