Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işletme aktivitesi Mayıs ayında, siparişler ve üretimin yavaşlamasının ardından son iki yılın en düşük genişlemesini gösterdi

Institute for Supply Management-Chicago Inc.'nin açıkladığı satınalma yöneticileri endeksi (PMI); Nisan ayındaki seviyesi olan 56.2'den Mayıs ayında 52.7'ye gerileyerek Eylül 2009'dan bu yana en düşük sevieysine indi. Bloomberg News'un anketine katılan 55 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 56.8 seviyesine yükselmesi bekleniyordu.

Otomobil talebindeki artış fabrika üretimini desteklerken, Avrupa ve Çin ekonomilerindeki yavaşlama, işletmelerin stoklarını azaltmalarına ve istihdamı düşürmelerine neden olabilir.

Toronto'da BMO Capital Markets Corp. kıdemli ekonomisti Michael Gregory, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Toparlanmanın ve genişlemenin muhtemelen temel yönlendiren faktörü, halen genişliyor, ancak bu, önceki kadar hızlı değil" dedi ve "Bu durum, ABD'de ve küresel işletmelerde genel bir temkinliliği yansıtıyor olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 53.7 ile 60.7 arasında kaldı.

Ekonomistler, Chicago endeksi ve bölgesel imalat sanayi verilerini, ulusal ekonomik görünümün öncü göstergesi olarak değerlendiriyorlar.