Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu PIMCO'nun kurucusu ve yöneticisi Bill Gross, borç krizi ve merkez bankası politikalarının, kredi piyasalarının değeri ve kalitesini düşürdüğünü belirterek, küresel ekonominin bir kırılma noktasında olduğunun sinyalini verdi.

"Wall Street Besin Zinciri" başlıklı Haziran ayı görünüm raporunda Gross, Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın teşvik politikalarının, daha düşük değeri olan riskli hazine tahvilleri yarattığını ve yüksek enflasyon için ortam oluşturduğunu söyledi.

Yetkililerin politika hamlelerinin, küresel para sistemini oluşturan 200 trilyon dolar civarındaki finansal varlıklarda zarar yazılmasını önlediğini anlatan Gross, ancak bu süreçte risklerin arttığını ve ülke varlıklarının faizini aşağı çektiğini belirtti.

Gross, düşük kalite ve düşük faizlerin, 40 yaşındaki küresel finansal sistem için kırılma noktası olabileceğini savundu.

Pimco'nun kurucusu aynı zamanda yüksek riskli ve düşük kaliteli ABD hazine kağıtlarının, Çin gibi yatırımcıları ve Pimco gibi şirketleri, daha kârlı varlık arayışına itebileceğine dikkat çekti. Kârlı varlıklar arasında emtia ve reel varlıkları örnek gösteren Gross, bu hareketin, mevcut dolar bazlı kredi sistemine zarar verebileceğini söyledi.