Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ve ABD'den gelen ekonomik verilerin yavaşlamaya işaret etmesi ve Avrupa'daki borç krizinin tırmanması üzerine Asya paraları 5. haftasını da kırmızıda sonlandırarak, Haziran 2009'dan bu yana en uzun süreli kayıp dönemine işaret etti.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.4 düşüş kaydederek, 27 Nisan'dan bu yanaki kayıplarını yüzde 2.6'ya çıkardı. Hint rupesi tüm zamanların en düşük düzeyine gerilerken, Tayvan doları da Eylül'den bu yana en büyük haftalık kaybını yaşadı. Çin'de geçtiğimiz ay imalat bu yılın en düşük hızında büyüyerek, beklentinin altında kaldı.

İmalat verisinin, beklentilerin düşürülmesine rağmen şaşırttığını belirten Australia&New Zealand Banking Group'un Döviz stratejistlerinden Irene Cheung, piyasa duyarlılığının oldukça zayıf ve Avrupa'daki durumun da zorlu olduğunu söyledi.

Malezya ringgiti bu hafta yüzde 0.9 kayıpla 3.1835 seviyesine gerilerken, Hint rupesi de yüzde 1.3 düşüşle 56.11'den işlem gördü. Tayvan doları yüzde 0.8 değer kaybederek 29.89'a, Tayland bahtı yüzde 0.4 zayıflayarak 31.83'e düştü. Yuan ise yüzde 0.4 gerilemeyle 6.3669 seviyesinden, Ocak'tan bu yana en büyük kaybına işaret etti.