Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya ekonomilerinin güçlü bir şekilde büyüdüğünü söyleyen Asya Kalkınma Bankası Başkanı Rajat Nag, Avrupa'daki borç krizinin derinleşmesinden kaynaklanan risklere rağmen, bölgenin teşvik önlemlerine ihtiyacının olmadığını savundu.

Büyüme hızının yeterli güçte olduğunu belirten Nag, Asya ekonomilerinin bazı sert rüzgarlarla karşılaştığını ve hükümetlerin hazırlıklı olmaları gerektiğini, ancak şu anda mali teşvik ve desteklere özel düzenlemelerin gerekmediğini söyledi.

Çin ve Hindistan'da büyüme yavaşlarken, Tayland ve Filpin ekonomilerinin hızlanması, Asya'daki büyümeye dair karışık bir tablo çiziyor. Güçlü iç ve bölgesel tüketimin, ekonomileri Avrupa'daki borç krizinin kötüleşmesinden korumaya yardımcı olduğunu söyleyen Nag, merkez bankalarının büyük ihtimalle yılın geri kalanında faizleri sabit tutacağını öngördü.

Euro krizinin Asya üzerinde kocaman bir buluta neden olduğunu anlatan Nag, ancak her şeyin durumun ciddiyetine, ne hızda yayıldığına ve çözüldüğüne bağlı olduğunu ifade etti. Şu an için ADB'nin,  Japonya hariç Asya'nın bu yıl yüzde 6.9; 2013'te de yüzde 7.3 büyüyeceği tahminini değiştirmedi.

Çin Başbakanı Wen Jiabao geçtiğimiz ay büyümeye daha fazla odaklanacaklarını söyledi. Malezya'daki bakanlardan Idris Jala, yurtiçi ekonomisini destekleyici politikaları artırırken, Avrupa'daki durumu da takip ettiklerini belirtti.