ABD'de istihdam tepetaklak
ABD'de tarım dışı istihdam Mayıs ayında beklenenin oldukça altında bir artış gösterdi
ABD'de istihdam, iş arayanların yeniden işgücüne katılmaları ile birlikte Mayıs ayında son bir yılın en düşük çaplı artışını gerçekleştirirken, işsizlik oranı beklenmedik bir yükseliş gösterdi.
Tarım dışı istihdam Mayıs ayında 69,000 arttı ve Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin en kötü tahmininin de altında kaldı. İstihdam artışı Nisan ayında 115,000'den 77,000'e revize edildi. Bloombegr News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, istihdamın Mayıs ayında 150,000 artması bekleniyordu. İşsizlik Oranı ise Mayıs ayında, yüzde 8.1'den yüzde 8.2'ye yükseldi ve haftalık çalışılan saat sayısı geriledi.
Ekonomik genişlemeyi hızlandıran unsurlar olan işe almalarda ve tüketici harcamalarında süregelen bir artış için daha fazla istihdam ve ücret artışlarına ihtiyaç duyuluyor. Ancak Euro Bölgesi'ndeki resesyon ve Çin ve Brezilya gibi gelişmekte olan piyasalardaki yavaşlama, Amerikan şirketlerini, ABD ekonomisinde toparlanmanın olusmuz etkilenmediğini görene kadar, istihdam artırma konusunda daha çekingen hale getirebilir.
Nomura Securities International Inc.'nin New York ofisinden kıdemli ABD ekonomisti Ellen Zentner, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Yılın başındaki güçlü istihdam artışı açık bir şekilde ortadan kalktı" dedi ve "Artan bir şekilde belirsiz hale gelen görünümden dolayı, şirketler personel alma planlarını beklemeye almış olabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Bloomberg News'un anketine katılan 87 ekonomistin istihdam artış tahminleri 75,000 ile 195,000 arasında kaldı. Öte yandan, Mart ve Nisan ayları için aşağı yönlü revizyonlar, istihdamda 49,000 kişilik bir azalma getirdi.
ABD istihdam verileri, Avrupa borç krizinin finans piyasalarında sarsıntı yarattığı bir ortamda, bugün açıklanan ve küresel ekonominin zorluklarla karşı karşıya olduğunu gösteren verilerin ardından geldi. Euro Bölgesi'nde imalat sanayi endeksi son üç yılın en düşük seviyesine inerken, Çin, Hindistan, Güney Kore ve Tayvan'ın imalat sanayi göstergeleri de zayıflama işaret etti.