Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, İspanya ve İtalya'da borçlanma maliyetlerinin düşmesi ve yatırımcıların ABD'de artış göstermesi öngörülen fabrika siparişleri verisini beklemeleri ile birlikte yükseldi. Bu hareket, New York Borsası açıldığında, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi'nin üç günlük düşüşünü tersine çevirebileceğini işaret ediyor.

Wells Fargo & Co. Almanya'daki işlemlerde yüzde 0.8 düşerken, General Electric Co., New York'ta erken saatlerde değer kaybetti.

Haziran vadeli S&P 500 endeks kontratı yüzde 0.3 yükselerek New York saati ile 07:19'da 1,277.1 puana çıktı. Kontrat gün içinde yüzde 0.9 kadar düşmüştü. Dow Jones endeks kontratı ise 5 puan ya da yaklaşık yüzde 0.1 gerileyerek 12,098 puana indi.

ABD hisse senetleri 1 Haziran'da, Kasım ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Dow Jones Endeksi, Amerika'da tarım dışı istihdamın son bir yılın en yavaş artışını göstermesi ve ABD ve Çin'de imalat sanayi verilerinin beklenenden kötü çıkmasının ardından, 2012 yılındaki kazançlarının tümünü geri verdi.

Bugün ABD'de TSİ 17:00'de açıklanacak olan Nisan ayı fabrika siparişleri verisinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre yüzde 0.2 artması bekleniyor. Bu veri Mart ayında yüzde 1.9 düşmüştü.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomis olan Çin'de hizmet sektörü satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Nisan ayındaki seviyesi olan 56.1'den Mayıs ayında 55.2 seviyesine indi ve bir yılı aşkın sürenin en yavaş genişlemesini gerçekleştirdi.

İspanya tahvilleri, ülke başbakanı Mariano Rajoy'un Avrupalı liderlerin bölge bankalarını korumak için çabalarını artırması gerektiğini söylemesinin ardından yükselişlerini üçüncü güne taşıdı. 10 yıl vadeli İspanyol tahvillerinin faizi beş baz puan ya da 0.05 yüzde puanı düşüşle yüzde 6.48'e geriledi.