Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yıldız: 2023'e dek en az 23 nükleer ünite...

2023'e dek en az 23 nükleer ünite...

Dünya Ekonomi Forumu'nda konuşan Enerji Bakanı Yıldız, "Artan enerji talebi ihtiyacımızı 2023 yılına kadar, en az 23 nükleer üniteyle telafi etmek istiyoruz" açıklamasında bulundu

Giriş: 05 Haziran 2012, Salı 10:18
Güncelleme: 06 Haziran 2012, Çarşamba 08:44

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin nükleer güç santrali ile ilgili kararlı olduğunu bildirdi.

Yıldız, Dünya Ekonomi Forumu çerçevesinde düzenlenen ''Yeni Enerji Koridoru'' başlıklı panelde konuştu.

Nükleer güç santrallerinin dünyada 440'ı aştığını dile getiren Yıldız, tehdit oluşturan nükleer santrallerin fırsatlarının da bulunduğunu söyledi.

Yıldız: ''Her tehdidin bir fırsat yanı olduğunu biliyoruz. Güvenlik sistemlerinin artırılması ve en az elektrik üretimi kadar teknolojik gelişmelerin, sanayi yapısı gelişmeleriyle beraber güvenlik sistemleri artırıldı'' diye konuştu.

Dünyada Çernobil'den sonra 144 tane nükleer güç santrali inşa edildiğini söyleyen Yıldız, Fukuşima'dan sonra ise inşaatı devam eden 63 tane santral bulunduğunu ifade etti.

Santrallerin gelişmelerini tamamlamış ve tamamlamakta olan 30 ayrı ülkede yapıldığını anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

''Bu saydığım santrallerin en az yarısı 3 ülkede bulunuyor; ABD, Fransa ve Japonya... Demek ki gelişmişlikle, gelişmekte olan ülkelerle, nükleer santrallerin yapımı, inşası ve işletilmesiyle bir bağlantı kurabiliriz. Fukuşima gibi kazalar, tabii ki kazaların olmasının, nükleer güç santralleriyle alakalı kararlılığı etkilemediğini görüyoruz.''

Bazı ülkelerin, işletmesini ve yaşını doldurmuş santrallerden vazgeçmesini, ''nükleer santrallerden vazgeçmek'' olarak tercüme etmenin doğru olmadığına vurgu yapan Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

''Biz nükleer güç santrali olmayan ama bununla ilgili santral yapmak isteyen ve kararlılığı olan bir ülkeyiz. Artan enerji talebi ihtiyacımızı 2023 yılına kadar, en az 23 nükleer üniteyle telafi etmek istiyoruz. Bu, hemen hemen 3 ayrı bölgede santral kuracağımız anlamına geliyor. Bununla alakalı çalışmaları, gelişen teknolojiyle beraber üretebilmeye dönük bir altyapı çalışmasına sahibiz.''

Taner Yıldız, ''Bu tür toplantılarda 'çevre' başlığı olduğunda tonlarımızın değişmemesi, 'enerji' başlığı olduğunda farklı cevaplar vermememiz lazım. Bu dünya bizim. Öyle bir çözüm bulmalıyız ki, hem çevre kaygılarını karşılayabilen... Ben çevreye kayıtsız kalamam, 'Çevre beni ilgilendirmiyor' diyemem...'' değerlendirmesini yaptı.