Bloomberght
Bloomberg HT Haberler "Türkiye, Rusya'ya karşı büyük avantaj sağlayacak"

"Türkiye, Rusya'ya karşı büyük avantaj sağlayacak"

  • IEA Başekonomisti Birol, "kaya doğalgazının artan üretimi Türkiye gibi ülkelere Rusya'ya karşı büyük avantaj sağlayacak" dedi

Giriş: 05 Haziran 2012, Salı 15:33
Güncelleme: 06 Haziran 2012, Çarşamba 11:39

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, Türkiye gibi doğalgaz ithalatçısı olan ülkelerin cari açığı üzerinde baskı oluştuğunu belirterek, ''Çünkü bu ülkeler doğalgazını daha çok tek bir tedarikçiden alıyor; o da Rusya. Kaya doğalgazının artan üretimi Türkiye gibi uzun vadeli kontratlarını petrole endeksleyen ülkelere Rusya'ya karşı büyük avantaj sağlayacak'' dedi.

Dünya Ekonomik Forumu'nda ''Gazda Yeni Çağa Doğru'' adlı panele katılan Birol, ''Türkiye gibi doğalgaz ithalatçısı olan ülkelerin cari açığı üzerinde baskı oluşuyor. Çünkü bu ülkeler doğalgazını daha çok tek bir tedarikçiden alıyor; o da Rusya. Kaya doğalgazının artan üretimi Türkiye gibi uzun vadeli kontratlarını petrole endeksleyen ülkelere Rusya'ya karşı büyük avantaj sağlayacak. Jeopolitik açıdan da baktığımızda çeşitlenme son derece avantajlı. Türkiye bu şekilde enerji karışımına daha fazla kaya doğalgazı sokabilir. Piyasada daha fazla gaz bulunursa bu durumda enerji fiyatlarının azalarak piyasalarda daha az kırılganlığın oluşmasını sağlar'' diye konuştu.

Fatih Birol son yıllarda alternatif enerji kaynağı olarak öne çıkan kaya doğalgazının Türkiye için sunduğu fırsatlara değinerek, ''Kaya doğalgazı devrimi tüm dünyada piyasaları daha likit hale getirecek ve daha ensek oluşumlarla karşılaşacağız. Geleneksel petrole dayalı kontratlar üzerinde daha fazla baskı göreceğiz. Bu anlamda daha yaratıcı kontratlar yapılacak. Kaya doğalgazı hepimiz için son derece iyi bir haber ama geleneksel gaz ihracatçıları için pek iyi bir haber olmayabilir.'' değerlendirmesinde bulundu.

Enerji ihtiyacının tüm dünyada artışı ile kaya doğalgazı konusundaki yatırımların da artacağını belirten Birol, ''Türkiye transit ülke olma özelliğini geliştirmeli. Bu alanda hem Hazar hem de Irak petrolleri ve gazı için çok büyük fırsatlar var. Türiye bölgesinde enerji transferi merkezi olmak konusunda birinci aday'' dedi.

Komşu ülkelerdeki enerji alanındaki fırsatlara da değinen Birol, ''Türkiye komşu ülkelerde petrol ve doğalgaz geliştirme işine girmeli. Irak uyanan bir dev. Türkiye bu açıdan kartlarını iyi oynamalı ve önemli görevler üstlenmeli. Türkiye enerji diplomasisindeki rolü hayati olacak. Bana kalırsa üç ülke bu açıdan önem taşıyor; Irak, Irak, Irak'' diye konuştu.

Birol, IEA'nın geçen hafta yayınladığı ''Gazın Altın Çağında Altın Kurallar'' adlı rapora atıfta bulunarak, ''Kaya doğalgazı altın çağına giriyor. Bu alanda ABD ve Kanada'da yaşananlar başka ülkelerde de tatbik edilebilir. Bazı ülkelerde halk kaya doğalgazı üretiminin su kaynaklarına zarar verebileceğini düşünüyorsa da, günümüz teknolojileri ile bu durumun üstesinden gelinebilir'' dedi.

Çin'in 12. beş yıllık ekonomi programında kaya doğalgazı üretimini artırmak yönünde bir eylem planı açıkladığını dile getiren Birol, ''Çin'i şu anda Avustralya, Polonya, Hindistan takip ediyor. Bu alandaki üretim doğalgaz fiyatlarını ve fiyatlama yöntemlerını etkileyecek. Daha fazla ülke doğalgaz üretecek, böylece daha güvenli bir tedarik zinciri tesis edilmiş olacak. Yeni doğalgaz rezervlerinin bulunması kömür, nükleer gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının fiyatlarını etkileyecektir'' ifadelerini kullandı.

Uluslararası Bağımsız Stratejik Araştırma Kuruluşu (IHS) Başkan Yardımcısı Atul Arya ise ''Bütün dünyada kaya doğalgazının üretilmesi için büyük potansiyel görüyoruz. Önümüzdeki dönemde petrol fiyatları düşebilir, doğalgaz fiyatları artabilir, ama bir noktada birbirlerine yakınlaşacakları kesin. Bu devrim yayılacak'' dedi.