Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Avustralya ekonomisinin beklenenin iki katı hızda büyümesi ve ABD'de hizmet sektöründeki genişlemenin, gelişmekte olan ülkelerin ihracat  talebi görünümünü iyileştirmesi sonucu bir haftayı aşkın sürenin en güçlü yükselişini gösterdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.9 yükselerek Londra saati ile 08:31'de 894.27 puana çıktı ve 29 Mayıs'tan bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. Endonezya'da Jakarta Bileşik Endeksi yüzde 2.7 sıçradı. Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 0.8 ve Hindistan'da Sensex Endeksi yüzde 1.8 yükseldi. Polonya'da WIG20 Endeksi yüzde 1.2 kazanırken, Macaristan'da BUX Endeksi yüzde 1.1lik bir yükseliş gerçekleştirdi.

ABD'de hizmet sektörü Mayıs ayında büyüme hızını sürdürdü ve bu durum, ABD ekonomisinin en büyük kısmının Avrupa borç krizine rağmen iyi bir performans gösterdiğini işaret ediyor. Avustralya'da gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) geçen çeyrekte yüzde 1.3 arttı ve yüzde 0.6'lık artış beklentisini oldukça aştı. G7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, bölgenin büyümesini yavaşlatan ve yabancı mallara yönelik talebin azalmasına neden olan Avrupa'daki kargaşanın çözümüne yönelik koordineli adım atma konusunda anlaşmaya vardı.

Bangkog'da Asset Management Co. CEO'su Vattana Vongseenin, "ABD ekonomisi ılımlı toparlanma işaretleri gösteriyor ve bu durum, yavaşlamanın küresel büyümeyi kötüleştireceği endişelerini azaltıyor" dedi ve "Büyük ekonomilerin liderleri arasındaki işbirliği olumlu bir haber olacak. Zira hareketsizlik, borç krizinin diğer ülkelere sıçrama riskini getiriyor" değerlendirmesinde bulundu.