Piyasalarda risk iştahı arttı
G-7 görüşmesinin ardından çizilen iyimser tablo, AMB'nin faiz toplantısının öncesinde risk iştahını artırdı
Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü aylık kurul toplantısı öncesinde piyasada bir süredir baskı altında olan risk alım isteğinin yeniden artış gösterdiği görülüyor. Dün G-7 ülkeleri Maliye Bakanları görüşmesinde, İspanya ve Yunanistan ile ilgili koordineli hareket edileceği konusunda uzlaşıldı. Herhangi bir aksiyon kararı çıkmamasına karşın, sırf apar topar yapılan görüşme bile özellikle İspanya bankalarına yönelik direkt yardımın konuşulduğu ve destek bulduğu bir ortamda önemli bulundu. İspanyol bankaları ile ilişkin Kurtarma Fonu (EFSF) 'nden direkt bankalara yönelik bir yardımın yapılabileceği görüşü yaygınlık kazanırken, Alman Die Welt gazetesinde, EFSF'ten İspanya'ya ihtiyati bir kredi kanalı oluşturulabileceği haberi yer aldı. Günün başlangıcında Avustralya'dan gelen 1. çeyrek verisi piyasalardaki risk alım iştahını destekleyici bir argüman oldu. Son iki ayda Avustralya Merkez Bankası'nın politika faizini 75 baz puan indirmesi ile ekonomideki yavaşlamanın kaygı yarattığı Avustralya yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %1,3 büyüdü. büyüme verisi %0,6 olan piyasa tahminin 2 katından fazla gerçekleşti.
Moody's'in aralarında Almanya'dan Commerzbank'ın ve Avusturya'dan Erste Group'un da olduğu Almanya'dan ve Avusturya'dan sırasıyla 6 ve 3 bankanın kredi notunu indirmesi ise AMB toplantısı öncesinde bugün de bardağın dolu tarafı ile ilgilenen piyasa üzerinde fazla baskı yaratmadı. Almanya DAX Endeksi'nin yeniden 6bin seviyesinin üzerine yerleşmesi ile alımlar ivmelendi. Haber akışının bankacılık sistemine yönelik korkuları dizginlediği İspanya IBEX ise %3 primli. Aslında sadece İspanya'da değil, bugün Avrupa'nın genelinde 1,5 aydır baskı altında olan banka hisselerine yoğun ilgi var. Avrupa borsalarına gösterge niteliğindeki EuroStoxx 600 %1,6 artıda iken, EuroStoxx Bankacılık Endeksi %2,7 artıda. Avustralya'nın büyüme verisi ile zaten yükselişte olan Asya borsaları, Avrupa borsalarının katalizör etki vermesi ile kazançlarını artırdı. Özellikle Endonezya ve Hindistan borsaları %3 yükselişle öne çıkıyor.
Yurtiçi piyasada kısa vadeli TL cinsi tahvillere girişler bugün de sürüyor. Gösterge faizde 9,16'ya kadar gelindi. Ancak uzun tarafta özellikle 10 yıllık faizde 9'un altına gelinmesi ile kar realizasyonları da kendini göstermeye başladı. 10 yıllık faizde 8,95 test edildikten sonra yeniden 8,99'a kadar gelindi. Eurobond tarafında ise bölgesel anlamda CDS'ler artarken, TR 5 yıllık CDS leri ile Türkiye'nin benzerlerinin yer aldığı CEEMEA bölgesinin ortalama CDS'i arasında farkın azaldığı görülüyor. 5 yıllık TR CDS'in 300 puanı aşarken, bugün itibari ile 351 puan olan CEEMEA 5 yıllık CDS ile fark bir haftada 60 puandan 49 puana indi.
Avrupa banka hisselerine yönelik alım ilk seansta İMKB'ye de yansıdı. Banka Endeksi %1,2 yükselişte görülürken, Sınai ve Hizmet Endeksi'nin Banka hisselerini geriden takip etmesi ile İMKB-100'deki ilk seanstaki yükseliş yurtdışı borsalara kıyasla sınırlı oldu. Günü 254 puan artışla 56.054 puandan açan İMKB-100, aşağı tarafta 55.827, yukarı tarafta 56.213 puanı test ettiği ilk seansı %0,46 artışla 56.058 puandan kapattı. Net kısa pozisyonlarda bir süredir gözlenen azalışın dün ters biçimde artış kaydettiği ve günü spot piyasanın altında kapatan VOB-30 Endeksi %0,7 artışla 67.250'ye yükseldi.
AMB toplantısı öncesinde EUR/USD paritesi %0,5 yükselişle 1,25'in üzerinde tutunma çabasında. Gelişmekte olan ülke para birimleri ABD dolarına karşı %1 civarında değer kazanırken, bir süredir dolara karşı diğer para birimlerine kıyasla nispeten güçlü kalan TL'nin bugün benzer para birimlerini geriden takip ettiği görülüyor. Dolar / TL şu sıralar günlük bazda %0,4 düşüşle 1,8390'da. EUR / TL 2,30'da yatay seyirde iken, sepet kurda 2,07'nin hemen altındayız. Dolar Endeksi'nin gerilemesi ve bugünkü AMB ve FED Bej Kitap'a yönelik beklentiler ile emtialar yükselişte. Altının onsu %1,1 artışla 1.635 USD/Ons'a ulaşırken, brent petrol yeniden 100 USD/varili zorluyor.
Cihan Başkal (cbaskal@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü