Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, politika yapıcıların yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak için adımlar atacağı beklentilerinden olumlu etkileniyor. Asya hisse senetleri iki ayı aşkın sürenin en hızlı çıkışını gerçekleştirirken, petrol ve bakır değer kazandı. Avustralya doları, ülkede istihdamın Mayıs ayında beklenenin üzerinde artış göstermesinin ardından yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:06'da yüzde 1.5 yukarıda seyrediyordu. Yükselişini üçüncü güne taşıyan endeks, 27 Mart'tan bu yana en hızlı artışını gerçekleştirmeye yönlendi. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1 yükselirken, Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Petrol New York'ta yüzde 0.6 değer kazanırken, bakır yüzde 0.6'lık bir ralli gerçekleştirdi. Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 0.2 arttı ve Avustralya şirket tahvillerini temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS'ler) 1 Şubat'tan bu yana en hızlı düşüşünü gösterdi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, bölge ekonomisinin görünümünde bozulma olması durumunda, yetkililerin harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi. Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen, ABD ekonomisinin "aksamalara duyarlı olmaya devam ettiğini" ve ilave parasal teşviğin gerekebileceğini kaydetti. Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, Asya'nın en büyük üçüncü ekonomisini altyapı harcamaları ile canlandırma taahhüdünde bulundu. Avustralya'da iş bulanların sayısı geçen ay 38,900 arttı.

Singapur'da HSBC Private Bank Asya yatırım strateji müdürü Arjuna Mahendran, "Her ne zaman merkez bankası başkanları piyasaya daha da likidite enjekte edecekleri yönünde bize bir söz verse, risk varlıkları ralli yapmaya başlıyor ve olan tam da bu" dedi ve "Risk rallisinin bir süre daha devam ettiğini görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.