Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan Merkez Bankası Fed'in daha fazla teşviğe ihtiyaç olduğu sinyalini vermesi ile dolar zayıflarken alternatif yatırım araçlarına olan talep yükselirken altın kar satışları ile geriliyor.

Spot altının onsu yüzde 0.4 kazancını erittikten sonra yüzde 0.1 kayıpla Londra'da yerel saatle 11.07'de 1,617.68 dolar oldu. Vadeliler ise bir ayın zirvesinden geriliyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin dün yaptığı konuşmada para politikası araçlarının sınırlarına vurgu yapmasına rağmen merkez bankasının bölgenin borç krizinin alevlenmesi halinde harekete geçmeye hazır olduğunu açıklamasının ardından altın bir ayın yükseği olan 1,641.03 dolara tırmandı. Fed'in Bej Kitap raporunda ise ABD ekonomisinin fabrika üretiminin yükselmesi ve emlak piyasasının hareketlenmesi ile ekonomik büyümenin ılımlı seyrini devam ettirdiğini açıklamasının ardından külçe altın dünkü kazançlarını geri verdi.  

Başkan Bernanke'nin 19 haziran tarihinde başlayacak olan iki günlük toplantı öncesinde Karma Ekonomik Komisyonu'na yapacağı konuşma için  hazırlanırken dolar euro karşısında bir haftanın düşüğünden işlem görüyor. ABD Merkez Bankası 2008 Aralık - 2011 Haziran arasında toplam iki tur gerçekleştirdiği ve kısaca QE diye anılan parasal genişleme sürecinde 2.3 trilyon dolar tahvil alması ile altın fiyatları da iki katına katlanmıştı.