Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin derinleşmesiyle ABD, Çin ve Avrupa'nın büyümeyi desteklemek üzere harekete geçeceğine yönelik spekülasyon üzerine Japon hisseleri değerlendi. Topix Endeksi Mart 2011'den bu yana en büyük 3 günlük kazancını kaydetti.

Japonya'nn en büyük tüketici elektronikleri ihracatçısı Sony Corp., yenin zayıflamasının ardından yüzde 2.9 primlendi. Ülkenin en büyük enerji şirketi Inpex Corp., petrolün 4. gününde de yükselmesi üzerine yüzde 2.7 değer kazandı. Otomasyon Ofis otomasyonu şirketi Ricoh Co., Deutsche Bank AG'nin, şirkete alım tavsiyesi yapması üzerine yüzde 3.5 yükseldi.

Topix Endeksi yüzde 1.3 kazançla 727.86 puana tırmandı. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1 artışla 8,616.15 puana çıktı ve son 7 haftanın en büyük sıçramasına işaret etti. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 7 hisse değer kazandu. Hisseler, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin bugün Kongre'ye yapacağı ekonomi sunumunun öncesinde destek buldu.

Yatırımcıların, politika yapıcıların harekete geçeceğine inanması için birçok nedeninin olduğuna dikkat çeken AMP Capital Investors Ltd.'ın yatırım stratejisi müdürü Shane Oliver, ABD ve Çin'deki yetkililerin son zamanlarda daha ılımlı bir yaklaşım içinde olduğunu belirtti.

4 Haziran'da 1983'ten bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından hisselerin gereğinden fazla satış gördüğü spekülasyonu, Topix Endeksi'ni yukarı taşıdı. Topix Endeksi, 10 haftadan bu yana ilk kez bir haftayı artıda kapamaya hazırlanıyor